Fleksibilna pakovanja se teško recikliraju – da li je budućnost u monomaterijalima

Do 2030. godine sva pakovanja u EU moraju biti reciklabilna ili ponovno upotrebljiva. Kako će to biti postignuto, još nije potpuno jasno, ali u poslednje vreme sve su jači glasovi koji navijaju za fleksibilna pakovanja zasnovana na monomaterijalima.

Smithers istraživanje pokazuje da će 2025. godine tržište monomaterijala u plastičnim pakovanjima biti vredno 70,9 milijardi dolara. Prema podacima Euromonitora, fleksibilno pakovanje je činilo 41% od ukupne količine pakovanja širom sveta u 2019.

Najviše pakovanja koristi prehrambena industrija i to 2.2 triliona jedinica. Više od polovine prehrambenih proizvoda pakuje se u fleksibilna pakovanja, koja su lakša, jeftinija i imaju brojne druge prednosti u odnosu na čvrsta.

Ali, dok su čvrsta pakovanja obično zasnovana na monomaterijalima, fleksibilna uglavnom sadrže nekoliko slojeva različitih tipova plastike, a često uključuju i aluminijum što reciklažu čini još težom. Skoro sva fleksibilna pakovanja danas se spaljuju, tvrde poznavaoci i zalažu se za upotrebu monomaterijala što će recikliranje učiniti jednostavnijim.

Novi život umesto spaljivanja

Upravo su se oko ove ideje okupili u konzorcijumu Vita Nova koji je  pokrenuo inicijativu koja promoviše mono PET fleksibilna pakovanja. Konzorcijum je pozvao i druge zainteresovane iz industrije, uključujući proizvođače, operatere upravljanja otpadom, reciklere, brendove da im se pridruže.

Oni ističu da su u određenim industrijama, poput automobilske ili elektronske, važna napredna svojstva plastike, ali u industriji pakovanja za svakodnevnu upotrebu kompleksnost je mana. Što je komplikovaniji dizajn pakovanja, više truda je potrebno za kasniju reciklažu. Razvrstavanje otpada se u mnogim zemljama i dalje radi ručno i znatno je zahtevnije ako ovaj otpad uključuje mešovite materijale. A danas je uglavnom tako.

Ako je pakovanje od jednog materijala, onda ovi problemi mogu biti izbegnuti. Zamena mešovitog plastičnog fleksibilnog pakovanja sa mono PET opcijama osiguraće bolju reciklabilnost, poboljšati efikasnost resursa i smanjiti gasove staklene bašte, uveravaju članovi inicijative. Direktor Bopet films Europe Steven Davies kaže da su mono PET strukture ključni element za postizanje održivih ciljeva.

– Tužna je činjenica da se skoro sva fleksibilna pakovanja danas spaljuju. Vita Nova dolazi iz latinskog i označava novi život. Upravo taj novi život mi pokušavamo da damo fleksibilnim pakovanjima razvijajući model koji će osigurati recikliranje. Mono PET strukture nude industriji pakovanja najbolju opciju u pogledu upotrebe materijala i ključni su element industrije da postigne kolektivne ciljeve – kaže Davies.

Inicijativa će u narednih 12 meseci predstaviti opcije redizajna materijala pomerajući se od mešovite plastike ka mono PET, zatim vodič za sortiranje i recikliranje za PET folije.

Izvor: eKapija

Foto: Unsplash/Tanvi Sharma