Grover prikupio više od milijardu dolara – u porastu iznajmljivanje tehnologije

Nemački startap Grover koji omogućava korisnicima da iznajme tehnologiju, objavio je da je prikupio više od milijardu dolara (oko 847 miliona evra). Reč je o jednoj od najvećih prikupljenih suma za startap u oblasti cirkularne ekonomije. Sredstva će iskoristiti da se prošire na starim i osvoje nova tržišta, saopštili su iz startapa.

Grover je osnovan 2015. godine i omogućava ljubiteljima tehnike da iznajme najnovije elektronske proizvode umesto da ih kupe. Na ovaj način, korisnici uvek mogu imati najnoviji model uređaja koji plaćaju samo onoliko dugo koliko ga zaista koriste.

Trenutno je u ponudi više od 3000 proizvoda. Kada korisnik prestane da koristi proizvod, on se po potrebi popravlja kako bi i dalje cirkulisao i bio što više u upotrebi, umesto da završi na deponiji. Kada proizvod stigne do kraja životnog veka, materijali su ponovo upotrebljeni ili reciklirani.

Budućnost je u servisima za pretplatu

Do sada je u cirkulaciji bilo 475.000 uređaja što je ekvivalentno broju od 1400 tona elektronskog otpada. Nova investicija omogućiće startapu da poveća cirkulaciju proizvoda sa dosadašnjih  475.000 na 5 miliona do 2024. godine. U Groveru veruju da svako treba da ima pristup tehnici koja im je potrebna po ceni koju mogu da priušte. Ipak, svesni su rastućeg problema elektronskog otpada.

– Elektronski uređaji su neophodni u modernom životu. Ipak, linearna priroda potrošnje tokom godina dovela je do toga da elektronski otpad postane najbrže rastući problem otpada u svetu. Mi smo kapitalizovali veliku promenu u ponašanju kupaca i donosimo više tehnike većem broju ljudi pri čemu smo smanjili količinu otpada. Poslednja runda finansiranja je veliki signal od naših investitora i omogućiće nam da postanemo svetski lider u iznajmljivanju elektronike – kaže osnivač Grovera Michael Cassau. 

Direktor jednog od investitora Fasanara Capital, Francesco Filia ističe da se želje potrošača menjaju ka servisima za pretplatu kad je reč o elektronskim proizvodima.

– Rast koji je Grover ostvario poslednjih 12 meseci je dokaz dobrog rada i radujemo se što ćemo ih podržati u ovoj vrlo uzbudljivoj tački njihovog putovanja.

Izvor: eKapija

Foto: Unsplash/Marek Levak