Holanđani više ne moraju da kupuju elektronske uređaje – sada ih iznajmljuju

Nemačka tehnološka kompanija Grover pokreće novi servis u Holandiji koji omogućava ljubiteljima tehnike da iznajme najnovije proizvode umesto da ih kupe. Vlasnici kompanije na ovaj način žele da omoguće korisnicima da uvek imaju najnovije modele uređaja i da plate proizvod samo onoliko dugo koliko ga zaista koriste.

U ponudi je više od 1300 proizvoda koji se mogu iznajmiti na 1, 3 ,6 ili 12 meseci. Primera radi, MacBook može da se iznajmi za 65 evra mesečno, Nintendo za 20 evra, televizor Samsung za 50 evra, ajfon za 35 evra, skuter za 30 evra. Proces upotrebe servisa je jednostavan. Nakon prijavljivanja na servis, mušterije biraju proizvod i period rentiranja i proizvod im stiže na kućnu adresu.

Kompanija sa sedištem u Berlinu prošle godine je već pokrenula sličan servis u Austriji, a kako kaže osnivač Grovera Michael Cassau, uzbuđeni su što sada donose novi način upotrebe tehnologije holandskom tržištu.

– Holandska e-commerce industrija i holandski potrošači su otvorenog uma, ekološki osvešćeni i digitalno napredni sa afinitetom za ekonomiju deljenja i digitalne platforme. Grover nudi uslugu koja vrednuje fleksibilnost i efikasnost resursa i uvereni smo da će holandski potrošači biti otvoreni u usklađivanju svojih tehnoloških navika sa našim modelom – kaže Cassau.

Potrošači ne treba da brinu ni o potencijalnim oštećenjima proizvoda, jer kompanija pokriva 90 odsto troškova popravke. Na kraju perioda iznajmljivanja, mušterije jednostavno vraćaju proizvod Groveru i tako on ne završava u fioci skupljajući prašinu. Proizvod je u upotrebi 4-5 puta čime Grover pokušava da ispoštuje principe cirkularne ekonomije koji nalažu da proizvod bude što duže u upotrebi.

– Iznajmljivanje umesto kupovine je pametan način da moderni kupci dođu do proizvoda, posebno tehnologije. Naše potrebe se menjaju mnogo brže nego što traje životni vek uređaja. Želeli smo da se prilagodimo realnosti koja se stalno menja i da potrošačima pružimo kratkoročni pristup proizvodima, bez dugoročnih obavezujućih finansijskih odluka. Grover daje potrošačima fleksibilnost tako što im dozvoljava da nam vrate ono što im više ne treba i da plate za proizvod samo onoliko dugo koliko ga zapravo koriste – kaže Cassau.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay

Leave a comment