Evropljani traže da kompanije smanje otpad i reše probleme zagađenja plastikom

Novo istraživanje o održivosti kompanije Mastercard otkriva značajan porast posvećenosti potrošača očuvanju životne sredine kao rezultat pandemije COVID-19. Čak 48% ispitanih Evropljana smatra da je smanjenje njihovog ugljeničnog otiska sada važnije nego pre pandemije. Više od polovine Evropljana (52%) postalo je svesnije toga da njihovi postupci mogu uticati na okolinu, a generacija Z i milenijalci (58%) prednjače u tome, ističe se u saopštenju Mastercarda.

Želja ka svesnijoj potrošnji porasla je tokom poslednje decenije. Međutim, promene u stavovima i akcijama naglo su se povećale kao direktna posledica COVID-19 pandemije. Kako potrošači postaju svesniji vlastitih postupaka, gotovo tri petine ispitanika (58%) veruje da bi kompanije trebalo da se ponašaju na održiviji i ekološki prihvatljiviji način. Generacija Z je predvodnik ovog trenda razmišljanja (62%).

Tri glavna problema na koja Evropljani žele da se kompanije i brendovi usredsrede pored suočavanja s pandemijom, jesu smanjenje otpada (39%), rešavanje problema zagađenja plastičnim proizvodima i ambalažom (38%), i smanjenje zagađenja vazduha i vode (35%).

Mark Barnet, predsednik kompanije Mastercard za Evropu ističe da je neophodno da kompanije shvate svoju ulogu u naporima za očuvanje planete, ne samo zato što su potrošači strastveni po tom pitanju, već i zato što je to ispravna stvar.

– Na kraju krajeva, ovo je planeta svakog od nas i postoji kolektivna odgovornost da se pokrene akcija. Otkako traje pandemija, zabrinutost za očuvanje životne sredine eksponencijalno je porasla, a istim tempom moraju rasti i naše aktivnosti – istakao je Barnet.

Kompanija Mastercard razvila je kalkulator ugljeničnog otiska u saradnji sa švedskom FinTech kompanijom Doconomy. Ovaj alat je integrisan u globalnu Mastercard mrežu i omogućava bankama da ga prihvate i da se prilagode ekološki osvešćenim potrošačima koji traže više načina kako bi bili informisani o svojoj potrošnji. Kalkulator ugljeničnog otiska omogućava potrošačima da dobiju presek emisije ugljenika koju stvara njihova kupovina u različitim kategorijama.