Da li je apciklirana hrana novi trend u prehrambenoj industriji

Njihova priča počinje na koledžu, kada su krenuli da prave svoje domaće pivo. Primetili su da na svakih 6 flaša koje bi napravili, imaju blizu pola kilograma otpada od žitarica. Prvo su počeli da proizvode hleb od toga, a onda, uz malo sreće, mnogo radoznalosti i godina istraživanja, uspeli su da naprave tehnologiju pomoću koje od ovih žitarica prave visoko kvalitetnu hranu. Oni su Daniel Kurzrock i Jordan Schwartz, osnivači kompanije ReGrained. 

Svoj posao nazivaju apcikliranjem hrane – kreativnom upotrebom nusproizvoda koji bi inače bili bačeni i stvaranjem novih kvalitetnih i hranljivih proizvoda čime se ostvaruje pozitivan uticaj na planetu. Kažu da su do sada, primenom patentirane tehnologije, sačuvali 300.000 kilograma žitarica koje pivarima ostaju u procesu proizvodnje piva. Da oni to ne rade, ovi sastojci bi završili kao hrana za životinje, kompost ili na deponijama.

– Mi smo tehnološka kompanija u oblasti prehrambene industrije i inovativna laboratorija koja predvodi revoluciju u ishrani. Spašavamo hranu koja je zanemarena u procesu proizvodnje i primenom patentirane tehnologije, stvaramo inovativne proizvode – objašnjava koosnivač kompanije Daniel Kurzrock.

Izazov kako mušterijama predstaviti ovu hranu

Prvo su napravili ReGrained SuperGrain, sastojak od kog je sve krenulo. Sada imaju i kompletne proizvode, poput energetskih pločica i grickalica, a planiraju da prave čak i sladoled.

Najveći izazov u početku im je bio kako da sirov materijal, potopljene žitarice, pretvore u bezbedan i funkcionalan sastojak. Zato su osmislili tehnologiju koja stabilizuje vlaženje žitarica i kao rezultat, dobili su suv, stabilan materijal koji se može čuvati na sobnoj temperaturi.

Mada najviše koriste žitarice koje potroše pivari u procesu pravljenja piva, a koje su i dalje hranljive, ističu da se pomoću ove tehnologije mogu kreirati novi proizvodi od ostataka od ovsenog mleka, kao i od ceđenih sokova. Već sarađuju sa brendovima hrane u svojoj laboratoriji, a rade i na receptu za sladoled o čemu nisu razmišljali kada su započinjali posao.

Veruju da je u ovoj hrani budućnost. Kako kažu, u Asocijaciji za apcikliranu hranu nisu samo startapi, već i velike kompanije poput Dole, Mendelez i US Foods. Ipak, da bi mušterije lakše prihvatile ovakvu hranu, važno je da im se ona predstavi na odgovarajući način.

– Uvek se trudimo da ne upotrebimo izraz otpad na pakovanjima iako je smanjenje otpada važno. Umesto toga, u marketingu se fokusiramo na isticanje čuvanja resursa i druge strategije. Već viđamo nalepnice “apciklirano” na namirnicima, a sve češće ćemo viđati čitave odeljke u supermarketima posvećene apcikliranoj hrani – veruje Daniel Kurzrock.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay