Mladi PR i marketinški stručnjaci ne žele da rade za kompanije koje zagađuju planetu – šta raditi kad stigne ’nepristojna ponuda’

Da li PR i marketinške agencije treba da rade za kompanije koje zagađuju planetu? Sve više mladih stručnjaka u Australiji na ovo pitanje odgovara izričito: „Ne“. U drugim delovima sveta su, ipak, pomirljiviji. Dok jedni veruju da agencije treba da budu neutralne, drugi smatraju da idealima nije mesto u poslu. Treći upozoravaju da će agencije uskoro morati da postave klimatske ciljeve kao integralni deo svog biznisa.

’Ne’ kompanijama koje proizvode fosilna goriva

Zeleni marketing, pa samim tim ni ’greenwashing’, ne bi bio moguć bez PR i marketinških stručnjaka. Zato je organizacija volontera Comms Declare uputila apel PR i marketinškim agencijama da prestanu da rade za najveće zagađivače planete.

Istraživanje koje su nedavno sproveli ukazuje da mladi Australijanci u marketing i PR industriji nerado rade za kompanije koje se bave fosilnim gorivima. Umesto toga, traže poslove u agencijama čiji se klimatski ciljevi poklapaju sa njihovim, pokazalo je istraživanje sprovedeno među više od 200 ljudi mlađih od 30 godina.

Više od dve trećine ispitanika se slaže da agencije treba da odbiju posao za kompanije uključene u proizvodnju fosilnih goriva. Upravo te kompanije najviše troše u oglašavanje kako bi promovisale svoja ’zelena’ dostignuća.

Četiri od pet ispitanika (81 odsto) smatra da agencije imaju odgovornost da pomognu ljudima da razumeju uzroke, pretnje i akcije koje moraju biti preduzete kako bi se smanjilo globalno zagrevanje.

Više od trećine ispitanika, 38 odsto, traži posao u agencijama sa značajnim klimatskim dostignućima. Oko trećina ispitanika priznaje da su u proteklih 12 meseci radili za brendove iz oblasti fosilnih goriva ili kompanije koje seku drveće zbog poljoprivrede. Isto toliko je istaklo da su osećali pritisak agencija da rade na brendovima koji doprinose povećanju gasova staklene bašte.

Teško je odbiti ’nepristojnu ponudu’

Ali kako zapravo funkcionišu stvari na terenu? Šta kada stigne nepristojna ponuda u vidu moćnog klijenta čiji je budžet za oglašavanje ogroman? Da li će agencije tada zažmuriti na poslovanje novog klijenta koji je sve, samo ne ‘zelen’? Naravno, a mladi profesionalci se tu najmanje pitaju.

Frilens grafička dizajnerka iz Singapura Lee Anne odbila je klijenta, lokalnu avio kompaniju koja je tražila ilustraciju turiste koji jaše slona. ’Ne’, ipak, nije tako česta reč u agencijama.

Kako je otkrila za Eco-Business, dok je radila za agencije, primetila je da većina bira da bude slepa kad su u pitanju klimatske promene, zauzimajući stav ’ne utiče na mene, zašto bih brinuo o tome’. Nekolicina koja je smatrala da je promovisanje fosilnih goriva problematično „ujela bi se za jezik jer im je posao neophodan“.

To razume 29-ogodišnji menadžer agencije MediaMonks Jung Hyuck Choi. Mladi menadžer veruje da agencije treba da budu neutralne i da izbegnu da zauzmu stav o klimi.

– Mislim da je vredno divljenja kad se neko bori za ono u šta veruje. Ali postoji određena vrsta žrtvovanja kad se pridružuje nekoj organizaciji. Raditi posao koji se kosi sa vašim ličnim uverenjima, ali koji donosi korist kompaniji je dilema sa kojom svako treba da se suoči – jasan je Choi.

Ipak, agencije će uskoro morati da se odrede po ovom pitanju, veruje Janissa Ng, direktorka za odnose s klijentima singapurske PR agencije Spurwing Communications.

– Kako klimatski uticaji postaju sve vidljiviji, to neće biti pitanje izbora, već potrebe da napravite otklon od kompanija koje se bave fosilnim gorivima. Takmičenje u PR industriji je već intenzivno, a sve je više mogućnosti u brzo rastućem tržištu obnovljivih izvora energija i drugih zelenih industrija. Sve to će uticati na agencije da klimatske ciljeve učine delom svog poslovanja – istakla je Janissa Ng.