Cirkularni Božić u robnoj kući Selfridges – kupite stare igračke

Ovaj Božić će u robnoj kući Selfridges biti malo drugačiji – mušterije će moći da kupe stare igračke, ali i da doniraju one koje više ne koriste. Reč je o poslednjoj u nizu cirkularnih inicijativa u sklopu platforme za ponovnu prodaju RESELLFRIDGES.

Sve do 23. decembra u robnoj kući u Londonu, odeljenje za igračke imaće poseban deo gde će biti smeštene, kako su ih nazvali u kompaniji, prethodno voljene igračke. Tu će se nalaziti razne figurice, plišane mede, klasične porodične igre.

Mušterije će moći da kupe božićne poklone, kao i da doniraju stare igračke. One će zatim biti ili prodavane u radnji ili prosleđene deci i porodicama kojima su najpotrebnije. Predstavnici robne kuće pozvali su mušterije da doniraju igračke kako bi se smanjio otpad tokom prazničnog perioda.

U ovom projektu Selfridges sarađuje sa dobrotvornom ustanovom iz Londona The Toy Project.

Jane Garfield, osnivačica The Toy Project primećuje da roditelji u Velikoj Britaniji svake godine troše stotine miliona funti za nove igračke od kojih se mnoge vrlo malo koriste.

– Recikliranje igračaka smanjuje broj neželjenih igračaka koje završavaju na deponijama i u našim okeanima. Veoma smo uzbuđeni zbog saradnje sa Selfridges i što ćemo doneti ovakvo šoping iskustvo u ulicu Oksford – kaže Garfield.

Zanimljivo je da su pokretači inicijative odlučili da koriste termin prethodno voljene igračke umesto stare igračke jer su shvatili da drugi izraz ima lošiju konotaciju.

The Toy Project je poslednji u nizu cirkularnih modela Selfridges. Ranije su pokrenuli  platformu za ponovnu prodaju RESELLFRIDGES, kao i servis za iznajmljivanje odeće.

Foto: Unsplash