Čajetina sve bliže uvođenju primarne selekcije otpada – pohvale stižu i od Šveđana

Opština Čajetina sve je bliže uvođenju primarne selekcije otpada, početku rada reciklažnog dvorišta, a uskoro će biti održane radionice sa upravnicima stambenih zgrada, agencijama za održavanje apartmanskih zgrada na Zlatiboru, kao i građanima.

Ipak, opštinu očekuje niz izazova na ovom planu, a najveći je veliki protok turista, zaključeno je na sastanku čelnika opštine Čajetina sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština, Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona, KJP „Zlatibor“, EISP 2 programa, uz učešće predstavnika ambasade Švedske.

Na sastanku, održanom u okviru serije radionica na temu upravljanja otpadom i uvođenja primarne selekcije otpada u opštini Čajetina koje se realizuju kroz program “Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU – Druga faza”, bilo je reči o paketu podrške u oblasti upravljanja otpadom koju je opština Čajetina dobila od Vlade Švedske.

Čajetinci učili od Šveđana

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović se zahvalio na saradnji i istakao da se i sama opština trudila da sa svojim skromnim resursima prati sva dostignuća u odlaganju čvrstog otpada.

 – Mnogo toga smo naučili sa studijskih putovanja, ali i kroz podršku od vas. Mislim da smo na pravom putu i da ove godine možemo očekivati prve rezultate sa početkom rada reciklažnog dvorišta. Nadam se da će i druge lokalne samouprave shvatiti značaj odlaganja čvrstog otpada na zakonom predviđen način. Verujem da će se ova uspešna saradnja nastaviti i u narednom periodu, da ćete nam i ubuduće pomagati. Pored finansijskih sredstava koja su omogućena projektom, od izuzetnog značaja nam je podrška u edukativnom smislu i na tome smo zahvalni – istakao je Stamatović.

Lokacija budućeg reciklažnog dvorišta
Nije lako promeniti kompletan sistem

Ovo je godina u kojoj se u Čajetini realizuju sve aktivnosti predviđene planskim dokumentima, kao što su edukativne radionice, izgradnja centralne kompostane i reciklažnog dvorišta, uvođenje primarne selekcije otpada kao i promene tarifnog sistema radi održivog upravljanja otpadom na teritoriji opštine.

– Ovo je zaista jedan veliki korak koji je naša lokalna samouprava napravila i tek namerava da napravi sa početkom primene primarne selekcije otpada. Nije lako promeniti kompletan sistem upravljanja otpadom u celoj opštini odjednom. To je izazov, kako kažu naši švedski konsultanti, ali oni veruju u nas. Dosta smo radili i unapred. Očekuju nas sada i radionice sa upravnicima stambenih zgrada, sa agencijama za održavanje apartmanskih zgrada na Zlatiboru, kao i mnoštvo radionica sa raznim kategorijama građana – kaže Vera Blagojević, koordinator projekta.

Kako će turisti reagovati

Da je dosta urađeno na realizaciji projekta potvrđuje i švedski ekspert u oblasti upravljanja otpadom. Međutim, Čajetina će se, naglasio je Per – Olof Halberg, u narednom periodu suočiti i sa velikim izazovima.

– Jedan od glavnih izazova koje ja vidim je veliki broj i veliki protok turista u naseljima Čajetina i Zlatibor. Ovaj protok turista u tolikom broju predstavlja problem zato što ovaj vid primarne separacije još nije zaživeo u drugim delovima Srbije. Svi koji dolaze u ovu sredinu moraju, pre svega, da nauče te postupke i modifikuju ponašanje – naglasio je Per – Olof Halberg.

Primarna separacija još nije zaživela u Srbiji

Šefica Odseka za razvojnu saradnju u ambasadi Švedske Karin Mek Donald objasnila je da su u Čajetinu stigli kako bi ispratili napredak projekta koji se tiče upravljanja čvrstim otpadom.

Tu smo da vidimo kako se sve odigrava na terenu i da iz prve ruke steknemo utiske o napretku projekta. Naša poseta uključuje i obilazak lokaliteta gde se priprema infrastruktura za primarnu selekciju u okviru Strategije upravljanja čvrstim otpadom – rekla je Karin Mek Donald.

Dva švedska projekta u Čajetini

Deo sastanka bio je posvećen istraživanju zadovoljstva korisnika komunalnih usluga, pripremi plana održive urbane mobilnosti i saradnji sa Programom podrške infrastrukturnim projektima zaštite životne sredine – EISP 2, koji takođe finansira Švedska.

Nakon sastanka organizovana je i terenska poseta budućim lokacijama reciklažnog dvorišta i kompostane, kao i izgrađenoj transfer stanici i reciklažnim dvorištima.

Inače, opštini Čajetina su u isto vreme odobrena dva švedska projekta. Jedan se odnosi na pomoć lokalnim samoupravama na putu ka EU u oblasti zaštite životne sredine. Drugi se odnosi na primarnu separaciju otpada, kojim je opštini obezbeđena oprema: 1 kamion autosmećar zapremine 16 m kubnih, 5936 kanti zpremine 240 litara za suvu frakciju otpada i 40 žutih kontejnera za staklo zapremine 1,1 m kubnih.

A kako trenutno izgleda upravljanje otpadom na Zlatiboru, možete pročitati u tekstu na linku.

Foto: Milutin Labudović