Budite ekološki osvešćeni, putujte vozom, ali papreno: Voz u Evropi duplo skuplji od aviona, u Velikoj Britaniji čak četiri puta

Zvaničnici neretko pozivaju Evropljane da ne lete avionom i da umesto toga biraju održivije vidove transporta, ali ti pozivi su, sudeći po novom izveštaju Grinpisa, samo formalni.

Najnovija analiza Grinpisa, objavljena početkom jula, otkriva kako regulative širom Evrope stimulišu putovanja avionom, iako letenje zagađuje pet puta više od putovanja vozom, prema podacima Evropske agencije za zaštitu životne sredine.

Grinpis je uporedio cene karata za voz i avion na 112 ruta između velikih gradova u 27 evropskih zemalja. Na kontinentu su vozovi u proseku dva puta skuplji od letova, a u Velikoj Britaniji čak četiri puta skuplji, primećuje se u istraživanju.

Istraživanje “Cene avio karata nasuprot voznih: Kako niskobudžetni prevoznici uništavaju klimu dok njihove nefer i agresivne cenovne strategije ostaju nekontrolisane”, otkriva da su letovi generalno jeftiniji na sedam od deset ruta, iako zagađuju pet puta više od putovanja vozom.

Avionski letovi su redovno jeftiniji od voznih karata na svih 12 ruta u Velikoj Britaniji koje su obuhvaćene studijom, uključujući domaće rute između Londona i Škotske, kao i međunarodne rute ka Parizu, Berlinu, Barseloni, Marseju i Amsterdamu.

Na primer, putovanje vozom od Barselone do Londona je u proseku 10 puta skuplje od leta. Razlika u ceni se dodatno povećava za karte koje se kupuju u poslednjem trenutku, pri čemu su neke vozne karte čak do 30 puta skuplje od avionskih.

Putovanje između Edinburga i Londona je takođe “sistematski jeftinije avionom”, što dovodi do 3,4 miliona putnika koji godišnje putuju između ova dva grada avionom, uprkos mnogobrojnim vozovima koji saobraćaju svakodnevno.

Regulativa odgovara niskobudžetnim aviokompanijama

Grinpis navodi da je razlika u ceni rezultat neujednačenog regulatornog okvira, što dovodi do povećanih emisija i nagrađuje niskobudžetne aviokompanije sa sumnjivim praksama zapošljavanja.

Kako se objašnjava, dok aviokompanije ne plaćaju porez na kerozin ili PDV širom Evrope, prevoznici vozova plaćaju energetske takse, PDV i visoke naknade za korišćenje šina u većini evropskih zemalja. U Velikoj Britaniji, prevoznici su oslobođeni PDV-a, ali su poznati po tome što nameću neke od najviših cena karata u Evropi.

– Dok milioni Britanaca kreću na svoje evropske odmore – mnogi u oblasti koje su opustošene ovim istorijskim talasom vrućine – iskrivljena ekonomija prevoznog sektora znači da se podstiče bacanje goriva na klimatski požar – slikovito se izrazio Dag Par, direktor za politiku u Grinpisu i dodao: – Letenje samo izgleda kao jeftina opcija jer je cena zagađenja toliko niska. Niskobudžetne aviokompanije plaćaju minimalne poreze, dok istovremeno nameću niske plate i loše uslove za osoblje.

Premijer Riši Sunak, koji je i sam čest korisnik domaćih i privatnih letova, bio je žestoko kritikovan kada je kao kancelar u oktobru 2021. smanjio porez na putnike za letove u Velikoj Britaniji, neposredno pre nego što je Glazgov bio domaćin Samita o klimatskim promenama COP26.

Grinpis je pozvao da se zabrane privatni avioni, kao i kratki letovi gde postoji razumna alternativa železnici – politika koja je ranije ove godine usvojena u Francuskoj. Takođe, apeluje da se ukinu subvencije za aviokompanije i aerodrome, počevši sa postepenim ukidanjem oslobođenja od poreza na kerozin i uvođenjem poreza na česte putnike.

Organizacija je zatražila da evropske vlade uvedu “klimatske karte” – jednostavne dugoročne karte koje važe za sva javna prevozna sredstva u zemlji ili regionu.

Kao odgovor na izveštaj, portparol britanske vlade je ponovio da su posvećeni dekarbonizaciji vazdušnog saobraćaja „bez potrebe da ograničimo potražnju“.

– Naša strategija Jet Zero postavlja naš pristup za postizanje nule neto emisija u avijaciji do 2050. godine, a nedavne reforme poreza na putnike za letove znače da oni koji lete na najduže destinacije, i imaju najveći uticaj na emisije, snose veći trošak.

Izveštaj je nastavak analize koja je objavljena od strane organizacije Transport and Environment, koja je izračunala da evropske vlade gube 38,05 mlrd USD godišnje u prihodima zbog poreskih rupa u avijaciji.