Britanski supermarketi se dogovorili da će smanjiti ekološki uticaj, WWF će ih kontrolisati

Pet najvećih britanskih supermarketa najavili su da će prepoloviti ekološki uticaj svog poslovanja do kraja decenije. Tesco, Sainsbury’s, Waitrose, Co-op i M&S obećali su da će smanjiti emisije ugljenika, otpad od hrane, krčenje šuma posečenih za pravljenje proizvoda i globalno zagrevanje koje njihovi proizvodi izazivaju. Njihove napore pratiće Svetski fond za zaštitu prirode (WWF).

Direktori supermarketa koji zajedno uslužuju više od polovine britanskih kupaca saopštili su u zajedničkoj izjavi da žele da zaustave gubitak prirode.

– Kao direktori vodećih britanskih trgovaca hranom, shvatamo da je budućnost bez prirode budućnost bez hrane. Do 2030. godine želimo da zaustavimo gubitak prirode – istakli su.

Prema WWF, prehrambeni sektor odgovoran je za 30% ukupnih emisija gasova staklene bašte i 60% gubitka biodiverziteta širom sveta. Ova organizacija upozorava da je nemoguće da se rast temperature na planeti zaustavi na 1.5 stepen celzijusa u odnosu na pred-industrijsko doba bez većih promena u sektoru hrane.

Proizvodnja hrane jedna je od najvećih pretnji po planetu. Izborićemo se sa klimatskim promenama jedino ako trgovci hranom budu učestvovali. Obećanja koja su dali direktori supermarketa su značajna promena i nadamo se da će drugi trgovci hranom pratiti njihove korake tako da svaki kupac bude uveren da proizvodi koje kupuje ne podstiču klimatsku krizu i ne guraju dragoceni divlji svet bliže litici  – kaže Tanya Steele, direktorka WWF.

Izvor: eKapija

Foto: Unsplash/gemma