Grinpis traži zabranu 227 privatnih aviona u Austriji: „Svet se raspada, a vi krstarite kao da sutra ne postoji“

Međunarodna organizacija Grinpis (Greenpeace) traži zabranu 227 privatnih letelica u Austriji koliko je zvanično registrovano u ovoj zemlji. U poslednje četiri godine, ovi letovi su izazvali barem 407.000 tona CO2 emisija, prešli preko 96 miliona kilometara i obišli Zemlju 2.399 puta, ističe ova nevladina organizacija. Najčešća avio ruta austrijskih bogataša Pariz-Ženeva, vozom bi se mogla preći za samo 3,5 časova, ukazuje Grinpis.

Prema njihovom izveštaju, više od polovine svih emisija izazvanih privatnim letovima uzrokovale su tri čarter kompanije Avcon Jet, Sparfell, GlobeAir. Najpoznatije kompanije sa privatnim avionima su The Glock, Porsche i Red Bull.

– Dok se svet raspada, mala grupa odabranih nastavlja da krstari svetom kao da sutra ne postoji. Zabrana privatnih aviona je neophodna kako bismo okončali ovaj biznis štetan za klimu – kaže Jasmin Dureger, klimatski i energetski ekspert u austrijskom Grinpisu koji poziva vladu Austrije da zaustavi „nepotrebne luksuzne emisije i da zabrani privatne avione“.

Izveštaj pokazuje da industrija privatnih aviona raste. Od 2019. do 2022. godine njihov broj se udvostručio, a emisije su prošle godine dostigle rekordni nivo. Dve trećine ruta čine kratki letovi.

– Najčešća ruta za austrijske privatne avione je Pariz-Ženeva koja bi vozom mogla da se pređe za samo 3,5 časova – kažu u Grinpisu i pozivaju ministarku saobraćaja Leonor Gevesler da ovo pitanje stavi na agendu narednog saobraćajnog samita EU i da zatraži zabranu privatnih aviona u celoj EU.

Ilon Mask leti privatnim avionom svakog drugog dana

Ovo nije prvi put da Grinpis traži zabranu privatnih letova. Nedavno su aktivisti protestovali na najvećem sajmu za prodaju privatnih aviona u Evropi koji je održan u Ženevi. Aktivisti su poručili da „privatni avioni spaljuju našu budućnost i ubijaju planetu“, kao i da je „licemerno promovisati privatne avione u eri socijalne nejednakosti“.

Ukupna vrednost privatnih letelica prodatih u prethodnoj deceniji procenjuje se na 241 mlrd USD, podaci su Asocijacije proizvođača opšteg vazduhoplovstva (GAMA).

Prošle godine, ostvareno je rekordnih 5,3 miliona privatnih letova, a broj letelica je više nego udvostručen u poslednje dve decenije, pokazuje izveštaj Instituta za studije politike.

U izveštaju se upozorava je oko 1% ljudi odgovoran za 50% emisija koje dolaze iz avijacije. Kao primer se navodi milijarder Ilon Mask koji je svakog drugog dana koristio privatni avion, čime je proizveo 2.112 tona emisija CO2, što je 132 puta više od ukupnog ugljeničnog otiska prosečne osobe u SAD.

Zbog toga su sve češći pozivi da se privatni letovi zabrane ili barem dodatno oporezuju. Grupa Patriotic Millionaires traži uvođenje poreza od 10% na kupovinu polovnih privatnih aviona i 5% na kupovinu novih. Kako kažu, da je taj porez uveden, doneo bi 2,6 mlrd USD prihoda samo prošle godine. Takođe, traže da se porez na gorivo za privatne avione udvostruči u odnosu na komercijalne letove.