B2B platforma za kupovinu i prodaju oštećene robe – od kafe do čelika

Kada je shvatio da milioni tona robe u Evropi svake godine završe na deponijama, često zbog strogih birokratskih procedura, Michael Hajdasinski je rešio da napusti karijeru advokata i da napravi Saltrex Auctions – onlajn B2B platformu za aukcijsku prodaju i kupovinu oštećene i odbijene robe. Platforma je tokom tri godine postojanja spasila 70.000 tona robe od spaljivanja, pa njen osnivač veruje da je to pravi primer da biznis sektor može da ima ogromni uticaj na cirkularnu ekonomiju.

U ponudi su oštećena zrna kakaoa i kafe, pirinač, indijski orah, shea maslac, kokosovo ulje, seme pamuka, riba, ali i proizvodi od čelika, akrilne boje, nameštaj. Platformu, zasnovanu na načelu da ništa ne treba da bude otpad, koriste međunarodni trgovci, kargo kompanije, osiguravajuće kuće.

Novi život za odbijenu robu

Servis koji povezuje kupce i prodavce registrovan je u Holandiji, poznatoj po inovacijama u oblasti cirkularne ekonomije. Michael Hajdasinski ističe da su u Evropskoj uniji milioni tona robe klasifikovani kao otpad, a 40 odsto završi na deponijama ili u spalionicama.

– Tovar robe, recimo žitarica, kukuruza ili kakaoa može biti klasifikovan kao nepodesan za konzumaciju ako mu nešto fali, poput buđi, na primer. Taj tovar se onda šalje u spalionicu ili se prodaje za nisku cenu kompanijama koje ga pretvaraju u biogorivo. To nije loše, ali je činjenica da ga i dalje tretiramo kao otpad. A ne moramo – jasan je Hajdasinski koji je 2015. godine napustio svoju karijeru advokata i počeo da radi kao cirkularni preduzetnik.

Prema njegovim rečima, ovo je proces koji je dobitna kombinacija za sve strane u procesu – i za prodavca, i kupca, i za planetu.

– Povezujemo ponudu sa tražnjom tako da oštećena roba ili ona koju je neko odbio, dobije novi život i uđe u cirkularni lanac na najvišem nivou. Dobija novu svrhu koja maksimizira korist za sve strane i sprečava da sirovine završe kao otpad. Možda zvuči komplikovano, ali nije. To je samo pitanje istraživanja, kreativnog razmišljanja i povezivanja zainteresovanih – ističe vlasnik.

Ako neće Evropska unija, hoće Dubai

Tako je, zahvaljujući platformi, pronađen kupac za stotine tona ribe koja je odbijena u Evropskoj uniji zbog greške u sistemu za hlađenje. Naime, Evropska unija propisuje da takvi tovari moraju biti čuvani na temperaturi od -15C, a podaci iz transporta su pokazali da je temperatura bila za stepen do dva niža u jednom kratkom intervalu.

– Dakle, reč je o stotinama tona ribe koja je bila u savršenom stanju. Pošto se propisi razlikuju od zemlje do zemlje, pronašli smo kupca u Dubaiju, kompaniju koja proizvodi hranu za životinje. Oni su kupili tovar po sniženoj ceni, što je svakako bolje nego da je uništen.

Hajdasinski se priseća i tovara ploča od čelika čija je boja promenjena jer je prilikom transporta bio izložen morskoj vodi. Kad se tako nešto desi, objašnjava, obično se ovaj metal topi i ponovi koristi za proizvodnju.

– To znači da se ponovo prevozi i koristi nova količina energije, što je loše za životnu sredinu. Zahvaljujući našoj platformi, pronađen je proizvođač garažnih vrata u Poljskoj koji je mogao da upotrebi metal jer je svakako morao da čisti materijal koji koristi. Platio je dobru cenu i uspeo da ga pretvori u kvalitetan krajnji proizvod – priča preduzetnik.

Pošto se pokazalo da servis funkcioniše, u povoju je nova platforma  Saltrex Certified Reuse&Recycling koja će biti namenjena isključivo stvarima koje bi trebalo da budu uništene jer su postale neupotrebljive zbog bezbednosnih standarda ili zaštite brenda. Primera radi, oštećene majice koje proizvođač ne želi da pusti u prodaju zbog zaštite brenda, moći će da budu pretvorene u pamučne peškire.

Foto: Pixabay/Pexels

Leave a comment