Kako je Selfridges prešao put od sinonima za skupu odeću do prodaje polovne robe

Nekada sinonim za skupu odeću, danas predvodnik trenda prodaje polovne robe – čuveni britanski lanac robnih kuća Selfridges objavio je plan da do 2030. godine skoro polovinu transakcija ostvari prodajom polovne i prepravljene robe, odeće za iznajmljivanje kao i proizvoda na dopunu.

Dirketor Selfridges Endrju Kit ističe da će inicijativa Reselfridges promeniti način na koji ljudi kupuju i da je cilj da se na ovaj način ostvari 45% ukupnih transakcija.

– Moramo da se obavežemo na fundamentalnu promenu u načinu poslovanja i da iskoristimo platformu Selfridges za tu promenu. Važno je da ljude ohrabrimo da razmišljaju o načinima da produže životni vek proizvoda. Omogućavamo mušterijama da obnove svoj garderober, a da ne kupuju novu odeću – kaže Kit.

Najviše se popravljaju patike

U kompaniji primećuju rastuću tražnju za održivijim šopingom. Prodaja polovne robe prošle godine je porasla za 240%. Prodat je 17.771 komad odeće i popravljeno 28.000 odevnih predmeta, od kojih trećinu čine patike. Iznajmljeno je 2.000 predmeta i prodato 8.000 dopuna.

Ipak, neće im biti lako da ostvare ovaj ambiciozni cilj. Tokom prve dve godine pilot programa Projekat Zemlja, manje od 1% ukupnih transakcija zasnovan je na cirkularnim modelima poput popravke i ponovne prodaje.

S druge strane, u narednim godinama očekuje se da će tržište polovne robe rasti brže od brendova brze mode. Selfridges planira da ponudi usluge popravke van Londona i da olakša zakazivanje, online putem. Iznajmljivanje koje tokom pandemije nije imalo naročito uspeha, proširiće se na nove kategorije, poput dečje odeće, nakita, dok će stanice za dopunu proizvoda biti dostupnije.