Upravljanje industrijskim otpadom – neiskorišćeni potencijal Srbije

Efikasno upravljanje industrijskim otpadom ključno je za unapređenje zaštite životne sredine, ali i za veću konkurentnost i održivost domaće privrede. To je oblast koja ima ogroman potencijal i dosta izazova koje će zajedno rešavati privreda i nadležna ministarstva, poručili su predstavnici Vlade Srbije i poslovne zajednice na jučerašnjem sastanku u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Savetnik predsednika PKS Milun Trivunac rekao je da je cirkularna ekonomija šansa za našu privredu, garant održivog razvoja i ne postoji oblast u kojoj ima više potencijala i koja nije dovoljno iskorišćena kao što je upravljanje industrijskim otpadom.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da Srbiju čekaju izmene Zakona o upravljanju otpadom. Istakla je da je cilj da se što više koristi otpad u proizvodnji električne i toplotne energije i da se radi na dekarbonizaciji. Mihajlović je naglasila da energetika i ekologija  ne mogu jedna bez druge i da je zajednički fokus klimatski neutralan razvoj.

– Zakoni i drugi propisi koje donosi država ne mogu da funkcionišu ukoliko nema najtešnje sprege sa privredom – poručila je Mihajlović i najavila da će ove godine biti donete važne odluke u vezi daljih koraka u procesu dekarbonizacije.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da su prioriteti rešavanje ključnih izazova u oblasti ekologije, a to su upravljanje industrijskim otpadom, smanjenje aerozagađenja i saniranje deponija.

– To je sve ono što čeka Srbiju i na čemu intenzivno radimo. Svaki vid sugestije i sve ono što ćemo moći da primenimo u narednom periodu, a da upravo ove najveće probleme u Srbiji rešimo, rado ćemo prihvatiti – kaže Vujović.

Upotreba kvalitetnog alternativnog goriva dobijenog iz otpada ključna je za smanjenje emisije ugljen-dioksida, manju potrošnju neobnovljivih rezervi fosilnih goriva, kao i za smanjenje troškova proizvodnje u cementnoj i drugim industrijama, što utiče na konkurentnost i održivost poslovanja, ocenio je direktor La Farž Srbija Dimitrije Knjeginjić.

– Privrednici na ovu temu ključnu za privredu ukazuju deset godina i mi bismo voleli da vidimo da u Srbiji postoji organizovan način zbrinjavanja otpada – poručio je Knjeginjić.

Izvor: Privredna komora Srbije

Foto: Twenty20