Nova vrsta JYSK ambalaže zameniće 27 miliona plastičnih kesa godišnje

Kompanija JYSK je predstavila novu vrstu ambalaže za posteljinu i čaršave kojom će svake godine ukloniti 27 miliona plastičnih kesa, piše u saopštenju međunarodnog lanca. U novoj ambalaži plastika je potpuno uklonjena, a umesto plastičnih kesa stižu papirne trake sa sertifikatom FSCTM. Kompanija koja prodaje stvari za kuću, neće izbaciti plastiku iz svih vrsta ambalaže, ali kako kažu, male inicijative su važne.

Prvi proizvodi u novoj ambalaži u JYSKovim prodavnicama mogu se pronaći od kraja januara 2021. godine. U prelaznom periodu proizvodi u novoj ambalaži prodavaće se uz proizvode u staroj ambalaži sve dok se zalihe ne rasprodaju.

Uklanjanjem 27 miliona plastičnih pakovanja godišnje, JYSK će životnu sredinu da oslobodi od 475 tona plastike na fosilnoj osnovi, ističu u kompaniji.

Jednostavnije za reciklažu

– Velika je stvar eliminisati 27 miliona plastičnih kesa godišnje! Ovaj korak smanjuje naš ugljenični otisak, a našim kupcima obezbedili smo ambalažu koja se lako reciklira kod kuće. Kako biste lakše vizualizovali veliki značaj ove akcije, zamislite da u JYSK prodavnicu prosečne veličine od 1200 metara kvadratnih složite eliminisane kese. One bi potpuno ispunile prodavnicu i nagomilale se iznad vaših glava – izjavio je Sam Harrington, menadžer za održivi razvoj iz JYSKa.

Male inicijative su važne

Nova ambalaža sadrži materijal koji ima FSCTM sertifikat (FSCTM N001715). FSCTM je skraćenica od Forest Stewardship Council TM. To je neprofitna organizacija i sistem označavanja drveta i papira koji potiču iz održivog šumarstva, gde se u obzir uzima životinjski i biljni svet. Oznaka FSC odnosi se na zaštitu životne sredine kao i na socijalnu i ekonomsku odgovornost.

– Ovo je projekat na kojem radim nekoliko godina i kroz koji smo napravili puno različitih vrsta ambalaže. Strategija je bila da pronađemo održiviji dizajn ambalaže za pakovanje posteljine, ali koji je dobrog kvaliteta i ja sam više nego zadovoljna rezultatom – rekla je Kathrine Møller Vinther, Menadžer kategorije proizvoda za posteljine i čaršave iz JYSKa.

Takođe, nova ambalaža će kupcima olakšati recikliranje kod kuće. Papirna ambalaža može jednostavno da se reciklira, što nije slučaj sa plastikom.

– JYSK se neće potpuno rešiti plastike u svim svojim vrstama ambalaže, jer nju u nekim od njih zadržavamo iz dobrih razloga. Uklanjanje 27 miliona plastičnih kesa je naš mali doprinos. Međutim, sve male inicijative su važne, a mi ćemo i dalje nastaviti da radimo u smeru smanjenja upotrebe materijala koji su štetni za prirodu – izjavio je specijalista za razvoj ambalaže iz JYSKa, Lars Høgh Jensen.

Izvor i foto: Jysk