U Čajetini u planu izgradnja reciklažnog dvorišta, centralne kompostane i postrojenja za tretman građevinskog otpada

Stalno se povećava količina prikupljenog primarno selektovanog otpada u Čajetini, a u planu je izgradnja reciklažnog dvorišta, centralne kompostane i postrojenja za tretman građevinskog otpada – poručili su predstavnici opštine Čajetina na predstavljanju prvih rezultata projekta „Odvajamo” u okviru koga se, uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine, Evropske unije i Kraljevine Švedske, realizuje primarno odvajanje otpada u četiri regiona i sedamnaest gradova i opština Srbije.

– Izuzetno sam zadovoljan da su građani opštine Čajetina oberučke, od najmlađih do najstarijih, prihvatili da u svojim mikrosredinama rade na primarnom odvajanju otpada koji se kasnije odvozi do regionalnih deponija gde se reciklira i koristi u daljem procesu privrede i života. Svuda u svetu otpad je i veliki biznis, a za lokalne samouprave i značajan izvor prihoda koji se kasnije može upotrebiti u realizaciji svih onih projekata koji lokalnom stanovništvu donose samo koristi – izjavio je Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, dodajući da se nada da će i povremeni stanovnici i turisti takođe prepoznati i aktivno se uključiti u ovaj projekat u funkciji zaštite životne sredine.

Čistina prikupljenog otpada 95 odsto

On je poručio da je ostalo još da se izgradi reciklažno dvorište, centralna kompostana i postrojenje za tretman građevinskog otpada u koje će lokalna samouprava investirati značajna finansijska sredstva. Time, kako je naveo, Čajetina krupnim koracima ide ka cilju da postane prva ekološka opština u Srbiji.

Ispred ambasade Kraljevine Švedske, zemlje evropskog lidera u ulaganjima u zelene tehnologije i jednog od glavnih partnera u realizaciji projekta „Odvajamo”, Karin Mekdonald se pohvalno izrazila u odnosu na sve što su stanovnici, javna preduzeća i lokalna samouprava Čajetine uradili u prethodne dve godine, izrazivši nadu da će i druge opštine Srbije pratiti ovaj primer dobre prakse opštine Čajetina.

Rukovodilac komunalne službe KJP „Zlatibor” Vera Blagojević je istakla da se stalno povećava količina prikupljenog primarno selektovanog otpada, čija čistina od 95 odsto samo znači da su svi stanovnici opštine Čajetina veoma ozbiljno shvatili ovaj napor opštine da od lokalne sredine stvori ekološki čistu sredinu.

Kako su i mladi sa teritorije opštine Čajetina aktivni učesnici primarnog odvajanja otpada, ovom prilikom su svoj doprinos dali pevanjem himne „Cirkularne ekonomije” i čitanjem najboljih radova literarnih konkursa na temu očuvanja životne sredine i klimatskih promena.