U Beogradu održan „Ustanak za opstanak“

U Beogradu je održan protest „Ustanak za opstanak“ na kom su se okupili građani zabrinuti za stanje životne sredine u Srbiji. Glavni zahtev govornika koji su okupljene na Trgu Nikole Pašića pozvali na jedinstvo i isticali da u protestu “nema politike”, bio je da Vlada Srbije poništi sve obaveze koje ima prema kompaniji Rio Tinto. Organizatori su najavili da će se ponovo okupiti ukoliko nadležni ne ispune zahteve.

Okupljeni građani nosili su majice i transparente na kojima piše “Rio Tinto odlazi”, “Ne damo Jadar”, “Ne – rudnik, eksploatacija, iseljenje”, „Zar da narod u rudniku rinta dok se puni kesa Rio Tinta“, „Zagađivači, od naroda niste jači“.

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić ocenio je da bi nekoliko miliona metara kubnih najtoksičnijih metala ugrozilo tok Jadra, Drine i Save i u perspektivi ugrozio napajanje vodom iz Save i Dunava. Takođe je rekao da Rio Tinto nema nikakve reference za litijum, jer oni kopaju bakar, gvožđe i zlato.

Ristić je dodao da najveći svetski proizvođač baterija kineska kompanija Ketl od 2023. godine prelazi na natrijum-jonske baterije, a natrijuma ima nekoliko hiljada puta više u prirodi od litijuma.

– Ako pustimo Rio Tinto u Podrinje, biće zbrisan biodiverzitet – upozorio je Ristić.

Ne postoji zeleno rudarstvo

Aleksandar Jovanović Ćuta iz ekološkog pokreta “Odbranimo reke Stare planine” izjavio je da je novi zahtev ekoloških udruženja i građana da Vlada Srbije momentalno poništi sve obaveze prema kompaniji Rio Tinto. Profesor hemije i biohemije na Univerzitetu države Ajove Nenad Kostić istakao je da ne postoji zeleno rudarstvo.

– Ne postoji zeleno rudarstvo, zeleni su samo šume i pašnjaci koje će rudnik da ugrozi – poručio je on navodeći koji će sve štetni hemijski procesi da zagade prirodu.

Naučna savetnica Dragana Đorđević istakla je da se Srbija pretvara u deponiju evropskog i azijskog smeća, a da su reke mrtve.

– Prostorni plan za Srbiju predviđa 40 rudnika, od čega 10 rudnika litijuma i šest termoelektrana. Plaćaćemo penale 700 miliona evra godišnje zato što nismo smanjili upotrebu fosilnih goriva. A još ćemo graditi šest termoelektrana na lignit koga ni nema. Jalovišta rudničkih deponija zagađuju vekovima. Mi spremamo još 40 jalovišta. Borska reka je mrtva preko 100 godina, jer je na njoj jalovište borskih rudnika. Pek je zagađen susptancama koje je Ziđin ispustio, oko Bosilegrada su mrtve reke. Ovo moramo zaustaviti da ne postanemo deponija smeća i da ne živimo u gasnim komorama – poručila je Đorđević.

Okupljenima se obratila i glumica Svetlana Bojković ističući da ne smemo dozvoliti da Srbija postane deponija za tuđe prljave industrije.

Foto: Unsplash/Chris Slupski