Tražnja za aluminijumom će se duplirati do 2050. godine

Skoro 70% svih limenki za piće se reciklira, što je naročito važno ako se ima u vidu da će se tražnja za aluminijumom duplirati do 2050. godine, podaci su Međunarodnog instituta za aluminijum koji ističe da je potrebno održati i poboljšati visoke stope recikliranja, naročito posle pandemije. Prema podacima ove organizacije, svake godine se više od 30 miliona tona aluminijumskog otpada reciklira širom sveta, što ovom metalu osigurava status jednog od najrecikliranijih materijala na planeti.

Procenjuje se da Evropljani godišnje upotrebe 50 milijardi limenki za piće, a recikliranje samo jedne aluminijumske konzerve štedi dovoljno energije za punjenje 20 mobilnih telefona, dok recikliranje aluminijuma na svetskom nivou štedi dovoljno energije svake godine da obezbedi struju za čitavu Francusku, izračunali su naučnici.

Prema podacima Međunarodnog instituta za aluminijum, Evropa ima najvišu stopu efikasnosti recikliranja na svetu, jer se obnovi čak 81% dostupnog aluminijumskog otpada. S druge strane, Severna Amerika ima najvišu stopu recikliranog inputa, sa 57% proizvedenog metala koji je napravljen od otpada. Kina, najveći potrošač i primarnog i recikliranog aluminijuma, proizvodi više od 10 miliona tona aluminijumskog otpada svake godine, što je trećina od ukupne svetske količine.

Direktor Međunarodnog instituta za aluminijum Marlen Bertram podseća da je aluminijum jedan od najrecikliranijih materijala na planeti čija je globalna stopa recikliranja 76%. Kako kaže, visoke stope recikliranja u svim regonima govore o ekonomskoj i ekološkoj vrednosti aluminijumskog otpada.

Aluminijum igra centralnu ulogu u održivoj budućnosti zbog jedinstvene kombinacije svojstava, uključujući snagu, izdržljivost i reciklabilnost. Brzo rastuća populacija i ekonomski rast u nastupajućim decenijama značiće da će se svetska tražnja za aluminijumom duplirati do 2050. godine što će biti ostvareno sa 50 do 60% recikliranog metala. Kako bismo osigurali održivu cirkularnu ekonomiju, posebno posle pandemije, moramo da održimo i poboljšamo visoke stope recikliranja širom sveta – zaključuje Bertram.

Inače, aluminijum je jedan od najcirkularnijih materijala jer zadržava ista svojstva i nakon reciklaže, dok recikliranje troši samo 5% energije potrebne za primarnu proizvodnju.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians


Leave a comment