Tesco povezuje proizvođače kako bi mogli da trguju viškovima hrane

Britanski lanac supermarketa Tesco uveo je novu platformu koja će omogućiti proizvođačima da između sebe trguju viškovima hrane. Kako kažu, na ovaj način će dobavljači, a ima ih 3.500, moći da smanje troškove proizvodnje i otpad, tako što će prodati ili donirati proizvode drugim dobavljačima putem platforme Tesco Exchange.

Trgovci će moći da reklamiraju višak proizvoda koji imaju za prodaju, kao i da objave šta im je potrebno i da dogovore međusobne transakcije. Među proizvodima kojima je moguće trgovati su žitarice, nus-proizvodi, sastojci i pakovanja.

Kako sistem zapravo funkcioniše? Jedan od prvih korisnika, proizvođač povrća G’s Group, koji snabdeva Tesco cveklom, tokom procesa proizvodnje baca tone kore koja bi mogla biti iskorišćena kao hrana za stoku. Preko platforme, moći će da ponudi svoj proizvod i proda ga zainteresovanim stranama.

Britanski lanac se na ovaj korak odlučio kako bi se smanjio otpad. Prema izveštaju Svetskog fonda za zaštitu prirode, samo u Velikoj Britaniji, tri miliona tona hrane postaje otpad već na farmi. Kako kaže Sara Bredburi, direktorka kvaliteta u Tescu, ono što je višak za jednog proizvođača, za drugog može biti sirovina.

– Povezivanjem različitih poljoprivrednika i proizvođača, naši dobavljači imaju način da smanje troškove i otpad, a pritom da nastave da isporučuju robu najboljeg kvaliteta potrošačima – kaže Bredburi.

Dr Džulijan Parfit, tehnički direktor firme Anthesis koja je razvila platformu Tesco Exchange, kaže da su slične inicijative neophodne industriji hrane kako bi se smanjio otpad, ostvarila cirkularna ekonomija i otporni lanci snabdevanja.