Swappie obnavlja iPhone i prodaje ga po nižoj ceni

Kupite pametno, ne novo – ideja je vodilja finskog startapa Swappie koji prepravlja iPhone i prodaje ga po znatno nižoj ceni. Kompanija je nedavno dobila ulaganje od 108 miliona evra koje je osigurala kompanija Verdane, specijalizovana za održive tehnološke biznise, uz postojeće investitore. Nova ulaganja biće iskorišćena za dalji rast u Evropi.

Startap obnavlja proizvode korišćenjem najnovije tehnologije što često znači da su podjednako izdržljivi i kvalitetni kao originali, a u nekim slučajevima, kako kažu, i bolji. Telefon popravljaju i testiraju profesionalci, pa kupac dobija garanciju od 12 meseci, a može i vratiti proizvod u roku od 14 dana ako nije zadovoljan.

Predviđa se da će tržište obnovljenih telefona rasti godišnje 10,23% između 2022. i 2027. godine.

Tehnika ne mora da bude preskupa

Samo Marttinen, koosnivač i direktor Swappie ističe da potrošači tragaju za načinima da smanje svoj ekološki uticaj.

– Svi želimo odličnu tehniku, ali ona ne mora da bude preskupa. Verujemo da Swappie može da poveća poverenje kupaca u sektor tako što ćemo standardizovati kvalitet i učiniti da kupovina prepravljenog telefona bude jednako uobičajena kao što je i kupovina polovnih automobila – kaže Marttinen.

Za razliku od drugih igrača na tržištu koji sarađuju sa eksternim prodavcima, Swappie kontroliše čitav lanac snabdevanja, od testiranja, preko popravke do prodaje direktno kupcima.

Mlada kompanija je 2020. godine obezbedila ulaganja od 35,8 miliona evra i značajno raste poslednjih godina. Tokom pandemije otvoreno je 12 tržišta. Kompanija je sada lider u industriji renoviranih telefona na većini tržišta, uključujući Finsku, Švedsku i Italiju i do sada je prodala više od milion obnovljenih uređaja.

Ogromno je tržište za renovirane telefone. Ukupno tržište pametnih telefona u Evropi vredno je 100 milijardi evra, a korišćeni ili renovirani telefoni danas čine samo nešto više od 10%. Sa samo 25% prethodno korišćenih telefona koji se trenutno prodaju, potencijal za rast ovog tržišta je ogroman – kaže Emma Lehikoinen, direktorka startapa Swappie.

Inače, iPhone se često nalazi na udaru kritika potrošačkih organizacija koje kompaniji Apple zameraju nedostatak transparentnosti.