Svaka druga kompanija postavila cilj “neto nulta emisije” – “Kad bi ćurke glasale za Božić”

Gotovo da nema značajnije kompanije koja kao cilj nije postavila „neto nultu emisiju“, ali neretko je to samo „mrtvo slovo na papiru“, ukazuje novi izveštaj organizacije Net-Zero Tracker koja prati dekarbonizaciju država, gradova i biznisa.

Od 2000 analizirane kompanije sa Forbsove liste, 929 je postavilo cilj neto nulta emisija, a više od 200 kompanija je ovaj cilj postavilo u poslednjih 12 meseci. Kako kažu analitičari, neto nulta emisija je sada korporativna norma, ali samo 4% ciljeva koje su kompanije postavile zadovoljava minimum uslova predviđenih kampanjom Trka ka nuli (Race to Zero) koju je podržao UN.

Među kriterijumima su postojanje jasnog investicionog plana i naučno utvrđenih ciljeva do 2030. godine, zatim nelobiranje protiv progresivne zelene politike, kao i pokrivanje svih emisija gasova staklene bašte u objavljenom programu.

Zajednička greška većine kompanija je isključivanje indirektnih emisija iz računanja. Manje od četiri od 10 kompanija imaju ciljeve koji potpuno pokrivaju ove emisije. Ovo je, kako kažu analitičari, zabrinjavajuće jer klimatski otisak većine velikih kompanija nastaje indirektno. Drugi problem je kompenzacija emisija ugljenika – samo 13% kompanija je javno istaklo uslove za ugljenične kredite.

Kad bi ćurke glasale za Božić

Kolektivni progres je prespor, zaključuju autori apelujući na kompanije da unaprede svoje ciljeve i strategije implementacije vodeći se UN preporukama kako bi izbegle „greenwashing“. Jedna od tih preporuka je da organizacije ne treba da tvrde da su dostigle cilj neto nulte emisije ako kontinuirano investiraju u fosilna goriva, podržavaju krčenje šuma i druge ekološki destruktivne aktivnosti.

Izveštaj je utvrdio da od 2.000 kompanija, 114 posluju u oblasti fosilnih goriva. Od njih, 75 danas ima ciljeve neto nulte emisije, u odnosu na 51 koliko ih je bilo prošle godine. Ali, kampanja „Trka ka nuli“ isključuje kompanije iz ovog sektora zbog manjka kredibiliteta u postavljanju ciljeva i istorijskog doprinosa klimatskoj krizi.

Izveštaj u pogledu ovih kompanija takođe zabrinjava. Nijedna od 75 koje su postavile ciljeve neto nulte emisije, ne pokriva indirektne emisije. Nijedna od 114 nije postavila datum prestanka sa aktivnostima u oblasti fosilnih goriva. Zbog toga analitičari zaključuju da su ciljevi nulte emisije u ovom sektoru „u najvećoj meri beznačajni“.

Očekivati da naftne kompanije imaju nula emisija bilo bi kao tražiti od ćurki da glasaju za Božić – slikovito se izrazio koautor izveštaja dr Stiv Smit, izvršni direktor organizacije Oxford Net-Zero. – Ali i u svetu bez nafte biće nam potrebna čista energija za sve i mogućnost da uhvatimo preostali ugljenik. Ljudi u naftnim kompanijama imaju veštine da izgrade budućnost, ali prihvatanjem statusa kvo ove kompanije ili odlažu tranziciju ili gube od industrija sutrašnjice.