Supermarketi su na meti kritika zbog bacanja hrane, ali britanski Tesco ima rešenje za ovaj problem

Uoči  Međunarodnog dana podizanja svesti o bacanju hrane koji je 29. septembra prvi put obeležen, najveći britanski maloprodajni lanac Tesco udružio se sa aplikacijom za deljenje hrane Olio u akciji čiji je cilj smanjenje otpada od hrane.

Hiljade ljudi već daju hranu i druge kućne potrepštine svojim komšijama putem aplikacije, ali ovo je prvo nacionalno partnerstvo sa velikim lancem supermarketa. U projektu će učestvovati svih 2.700 Tescovih marketa koje će posećivati 8.000 Olio volontera u potrazi za hranom kojoj ističe rok upotrebe. Kada prikupe proizvode, odmah će ih postavljati na aplikaciju, kako bi bili spremni za isporuku svima koji se besplatno registruju.

Nacionalna akcija Tesca i Olia sledi nakon uspešne šestomesečne probe u 250 radnji koje imaju najviše viška hrane, uključujući sveže voće i povrće i pekarske proizvode. Za pola godine preko aplikacije je podeljeno 36 tona hrane, odnosno 195.000 proizvoda, a polovina se razgrabila za manje od sata od trenutka postavljanja na aplikaciju.

Banke hrane biće sve traženije

Partnerstvo dve kompanije jedan je od dobrih sistema za rešavanje problema otpada od hrane koji postaje sve veći. Globalno, trećina proizvedene hrane se baci, a u Velikoj Britaniji, domaćinstva su krivci za polovinu otpada. Procenjuje se da se godišnje baci hrana u vrednosti od 15 milijardi funti, što prosečno domaćinstvo košta 730 funti. Na meti kritika su i supermarketi zbog velike količine hrane koja se baci umesto da se preda bankama hrane. Najveća britanska mreža banki hrane Trussell Trust upozorila je da će se zbog otkaza izazvanih pandemijom, stopa siromaštva na Ostrvu udvostručiti do Božića, a sa njom će doći i do eksplozije potražnje za bankama hrane.

U Tescu koji već sarađuje sa dobrotovornim organizacijama putem kojih donira 2 miliona obroka mesečno, kažu da su ponosni na svoj posao smanjenja otpada od hrane i posvećeni tome da se ne baci nijedan komad kvalitetne hrane.

Ovo nije prva akcija Tesca u pravcu cirkularne ekonomije. Sa kompanijom Loop, Tesco je nedavno pokrenuo pilot projekat višekratnih pakovanja, koji mušterijama omogućava da dopune proizvod umesto da stalno kupuju drugi, u novom jednokratnom pakovanju. 

Foto: Pixabay/Kevin Phillips

Leave a comment