Studenti FON-a šampioni sveta u rešavanju studije slučaja u oblasti cirkularne ekonomije za tekstilnu industriju

Studenti FON-a osvojili su prvo mesto na svetskom takmičenju u rešavanju studije slučaja “Global Circular Challenge 2021” u oblasti cirkularne ekonomije za tekstilnu industriju.

Takmičenje je održano onlajn u periodu od 20. januara do 13. marta 2021. godine, a studenti Case Study Club-a FON-a su tokom takmičenja pobedili renomirane svetske univerzitete i škole kao što su: Univerzitet Stenford, Univerzitet tehnologije Masačusets, Univerzitet Kolumbija, Univerzitet Oksford, Londonska škola ekonomije i političkih nauka.

Tim iz Srbije činili su: Zorana Dulović, Sergej Stanišić, Dragan Stojanović, Tamara Đorđević i Mina Petrović pod mentorstvom profesorke Vesne Damnjanović, profesorke Nataše Petrović i Stefana Conića.

Global Circular Challenge 2021 je ove godine kao zadatak postavio kreiranje inovativnog i održivog rešenja u cilju smanjenja štetnih uticaja modne industrije. Rešenje tima studenata FON-a je obuhvatilo proces cirkularne ekonomije i dokazalo da je prosperitet u industriji mode moguć kroz održivost.

Tim je pronašao način da delove algi koristi za kreiranje prirodnih boja, koje bi zamenile sintetičke. Kao pilot tržište za svoje rešenje tim je došao do zaključka da je Velika Britanija, zbog broja kompanije koje proizvode alge i broja sagorevačnica, najpogodnija za prvu fazu implementacije.

Integracijom multidisciplinarnog znanja, različitih perspektiva i temeljnih istraživanja, studenti FON-a su našli način da jednog od najvećih zagađivača, ugljen dioksid, iskoriste i naprave nešto dobro za svet smanjujući štetne uticaje mode. Kreirali su originalan poslovni model, marketing strategiju i finansijske efekte rešenja.

Organizator takmičenja bila je Londonska škola ekonomije i političkih nauka koja je lansirala izazov za takmičenje “Fashion can do better” 20. januara 2021. godine i pozvala liderske univerzitete iz celog sveta da se pridruže pronalaženju poslovno-inovativnog rešenja iz oblasti cirkularne ekonomije u tekstilnoj industriji.

Ideja je bila da se kroz osam nedelja rada mladi iz različitih delova sveta upoznaju sa konceptom cirkularne ekonomije uz primenu Design Thinking metodologije.

Foto: Pixabay/Gerd Altmann