Srpske inovacije iz oblasti cirkularne ekonomije na izložbi Expo 2020 Dubai

Privreda Srbije predstaviće se na prvoj tematskoj nedelji Svetske izložbe “Expo 2020 Dubai” o klimi i biodiverzitetu velikim brojem inovativnih proizvoda i usluga posvećenih cirkularnoj ekonomiji, unapređenju energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, smanjenju emisije štetnih gasova i ublažavanju klimatskih promena. Osim kompanija, svoje inovacije i napredne tehnologije promovisaće naši startapi, klasteri, naučno-tehnološki parkovi, fakulteti i instituti.

Pred posetiocima izložbe u Dubaiju u nedelji „Klima i Biodiverzitet“ koja počinje 3. i traje do 9. oktobra naći će se električni bicikli, dijagnostički testovi “Made in Serbia”, kao i mnogi drugi inovativni proizvodi i rešenja koji mogu da doprinesu rešavanju globalnih ekoloških problema.

Osim povezivanja sa poslovnim partnerima i mogućnosti izlaska na nova tržišta, predstavnici privredne delegacije Srbije očekuju da se u Dubaiju upoznaju sa najmodernijim zelenim, niskougljeničnim tehnologijama i najnovijim trendovima u svetu održivog razvoja.

– Koncept ugljenične neutralnosti ‘dekarbonizacije’ preuzima primat u globalnim agendama i inicijativama, a posebno je program zelene tranzicije važan za industriju Zapadnog Balkana i zahtevnu energetsku tranziciju. ‘Expo 2020 Dubai’ će pokušati da dizajnira budućnost planete, podelu odgovornosti za emisije CO2, najbolja rešenja za održivost ekonomija i najbolje prakse za cirkularnu ekonomiju – ističe Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS.

Dodaje da će izložba biti odlična prilika za naše startape i inovacije u zelenim rešenjima, da ih svet vidi i potencijalno investira u zelenu tranziciju naše ekonomije, infrastrukturu za otpadne vode i otpad lokalnih zajednica.

Izvor: Privredna komora Srbije