IKEA Srbija izbacila plastične proizvode za jednokratnu upotrebu

Misiji sveta bez plastike pridružila se i IKEA Srbija. Ova kompanija je iz svoje ponude izbacila sve plastične proizvode za jednokratnu upotrebu. Tim povodom je u robnoj kući IKEA Beograd, u muzejskoj postavci izložen poslednji primerak „izumrle“ plastične slamčice.
U propratnom tekstu koji objašnjava šta je “slamčikus plastikus” piše da je “čuvala naše osetljive zube od hladnoće, omogućavala da bacamo papirne loptice s jednog kraja učionice na drugi i trebalo joj je barem 200 godina da se raspadne”.
Odluka se odnosi i na proizvode poput vrećica za zamrzavanje i led, kao i kesa za smeće – koji su bili deo ponude robne kuće. Na spisku nepoželjnih su plastični pribor za jelo, slamčice, čaše, tanjiri i mešalica za piće korišćeni u restoranu.

Slamčice od bambusa

Menadžer za održivost u IKEA Jugoistočna Evropa Aldo Lele podseća da će prema procenama, do 2050. godine u rekama i morima biti više plastike nego riba.
– Svesni smo da je reč o složenom problemu i želimo da damo svoj doprinos u njegovom rešavanju. Verujemo da je ukidanje jednokratne plastike i uvođenje novih, održivijih zamenskih proizvoda značajan korak u tome. Pozivamo kupce u Srbiji da nam se pridruže u stvaranju pokreta za bolji svakodnevni život i da korišćenjem proizvoda od obnovljivih ili recikliranih materijala doprinesu očuvanju životne sredine i ublažavanju klimatskih promena – kaže Lele.
Posetioci robne kuće IKEA Beograd od sada mogu pronaći ekološke zamene za gotovo sve proizvode od jednokratne plastike. Umesto plastičnih, kupcima su dostupne OKUVLIG slamčice od bambusa i FÖRNYANDE koje su napravljene od troslojnog, nezaštićenog papira koji je čvrsto urolan kako bi zadržao oblik. Takođe, umesto jednokratnih vrećica za zamrzavanje, IKEA nudi održiviju varijantu – višekratne plastične vrećice sa zatvaračem.
Ukidanje jednokratne plastike jedna je od aktivnosti kojom IKEA do 2030. godine želi da postane potpuno cirkularna kompanija koja koristi samo reciklirane i obnovljive materijale.

Foto: IKEA Srbija


Leave a comment