Iznajmi, pa vrati – IKEA uvodi mogućnost rentiranja nameštaja

Da li možete da zamislite da iznajmite kuhinju, umesto da je kupite? Možda je ta ideja u našoj kulturi posedovanja još nezamisliva, ali kompanija Ikea će probati da nam je približi. Švedski gigant u proizvodnji nameštaja odlučio je da u Švajcarskoj testira pilot projekat iznajmljivanja kancelarijskih stolica, stolova, pa i celih kuhinja. Kada se vidi kako reaguju poslovni subjekti, ka kojima je projekat u prvoj fazi usmeren, moguće je da se proširi na fizička lica. Kako otkriva list Fajnenšel Tajms, početak projekta se očekuje uskoro.

Ideja je da korisnik iznajmi nameštaj na određeno vreme, a po isteku roka, vrati ga kompaniji koja ga renovira i prodaje. U Velikoj Britaniji, IKEA već ima program za otkup i ponovnu prodaju korišćenog nameštaja. Svake godine se oko 12.000 kreveta i sofa vrati u radnje, renovira i preda u humanitarne svrhe.

Čelnici ove kompanije kažu da žele da smanje količinu otpada i ohrabre mušterije da brinu o nameštaju. Cilj im je da njihovi proizvodi imaju duži životni vek, što je, inače, neodvojiv deo koncepta cirkularne ekonomije.

IKEA je već zabranila upotrebu plastičnih slamčica za jednokratnu upotrebu u svojim restoranima. Obećala je da će do 2030. godine koristiti isključivo reciklirane i obnovljive materijale. Takođe, razmišlja se i u pravcu eko dizajna. Već postoje ormari za mališane koji su u startu tako pravljeni da im se mogu dodavati delovi kako dete raste. Sada je u planu i takav dizajn proizvoda koji će omogućiti mušterijama da sami zamene delove koji se pokvare, umesto da bace ceo proizvod.

Leave a comment

Name
E-mail
Comment

Prijavite se za naš bilten (Newsletter)