Amazon prodaje zelenu salatu uzgajanu uz pomoć robotike

Amazon ulaže u održivu poljoprivredu – tehnološki gigant sada prodaje zelenu salatu koja je uzgajana korišćenjem 92% manje vode i 55% manje đubriva od konvencionalnog načina. Salata bez pesticida dostupna je onlajn korisnicima Amazon Fresh programa u odabranim prodavnicama u San Francisku.

U ovom poduhvatu Amazon se udružio sa klimatskim startapom Hippo Harvest koji uzgaja salatu korišćenjem robotike. Taj način je dizajniran da smanji upotrebu vode i đubriva, otpad od hrane i upotrebu zemljišta. Startap koristi mašinsko učenje da izračuna optimalnu količinu vode, svetla i đubriva koji su potrebni za uzgoj salate.

Biljka se gaji u kontrolisanom okruženju, što znači da nisu potrebni pesticidi, a umesto njih se koristi prirodne alternative, poput ulja nane i korisnih insekata. Takođe, bašte su locirane u blizini pijaca kako bi se smanjile emisije izazvane transportom, a mogu biti čak i u oblastima sa malo vode i zemlje.

Hippo Harvest je nedavno potpisao Climate Pledge, inicijativu koju je Amazon podržao, a koja poziva biznise da postave ciljeve da dostignu nula emisija do 2040. godine.

Potpredsednica programa za održivost u Amazonu Kara Herst rekla je da je neophodna brza akcija kako bi poljoprivreda postala otpornija na rastuće klimatske uticaje.

– Kako imamo sve manje vode, potrebno je da poljoprivrednicima damo rešenja koja im omogućavaju da upotrebe prirodne resurse na najbolji način čime se osigurava da svako ima pristup svežim proizvodima – kaže Herst.