Rajsferšlus smetnja u recikliranju odeće – YKK ima rešenje

Jedan od problema u recikliranju odeće odnosi se na patentne zatvarače koji se neretko moraju ukloniti sa odeće pre recikliranja. Ali poznati japanski proizvođač patentnih zatvarača i kopči YKK na tragu je novog rešenja koje će olakšati proces recikliranja.

YKK se udružio sa kompanijom Green Theme Technologies (GTT) kako bi lansirao svoj novi sistem vodootpornih patentnih zatvarača pod imenom DynaPel.

DynaPel sistem koristi GTT-ov završni premaz Empel koji, kako tvrdi kompanija, može pružiti veći nivo vodootpornosti bez upotrebe poliuretanske folije, čime DynaPel zatvarači postaju kompatibilniji sa sistemima recikliranja odeće.

Teri Cukumo, potpredsednik odeljenja za strategiju proizvoda YKK, potvrdio je da bi eliminacija uretanskog materijala uklonila jednu od glavnih prepreka recikliranju sportske odeće.

– DynaPel je vredan dodatak našem rastućem asortimanu zatvarača namenjenih cirkularnim sistemima. Upotrebom Empel tehnologije, možemo postići snažnu zaštitu od vode koja se očekuje od YKK proizvoda, istovremeno eliminišući izazove koje poliuretanska folija postavlja pred reciklažne sisteme – istakao je Cukumo.

Konvencionalni hemijski i mehanički sistemi recikliranja odeće ne mogu obraditi poliuretansku foliju koja se često koristi na vodootpornim zatvaračima, što zahteva uklanjanje rajsferšlusa sa odeće pre recikliranja.

Empel tvrdi da njegova tehnologija koristi naprednu zelenu hemiju bez PFAS-a, tzv. večnih hemikalija, i specijalizovan proces proizvodnje koji omogućava hemiji da prodre u predivo i obloži ga vodootpornim slojem kroz molekularno povezivanje.

Molekularno povezivanje stvara izuzetno izdržljiv sloj koji je visoko otporan na abraziju i nevidljiv golim okom.

– DynaPel predstavlja novu generaciju održivih vodootpornih zatvarača visokih performansi. To je budućnost zaštite od vode za zatvarače – istakao je Cukumo.