Prva eko teretana na Zlatiboru – Sprave napravljene od recikliranog materijala

Na Zlatiboru, na stazi prema Šumatnom brdu, otvorena je prva eko teretana. Kako se navodi u saopštenju opštine Čajetina, reč je o projektu cirkularne ekonomije u kome se drveni otpad prikuplja u akcijama čišćenja reka, zatim se otkorava i suši, te priprema za proces pravljenja sprava za vežbanje na otvorenom, a od kore drveta se pravi malč kao podloga na terenu za vežbanje.

Prvu eko teretanu na Zlatiboru, deo istoimenog projekta koji je pokrenut u Srbiji, svečano su otvorili predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i upravitelj Fondacije Mocart Borjan Popović.

– Ova teretana neka služi i mladima i starima i nadam se da će se saradnja sa Fondacijom Mocart nastaviti i dalje, kao primer pozitivne prakse, da uradimo nešto pozitivno za budućnost naše države. Opština Čajetina je već postavila preko 10 teretana na otvorenom na Zlatiboru, ali je ova specifična, prva čije su sprave napravljene od recikliranog materijala. Ova ideja menja svest naših građana, šalje jednu potpuno drugačiju poruku, da moramo da uložimo mnogo više napora u očuvanje životne sredine – rekao je Stamatović.

Otvaranju eko teretane na Zlatiboru prisustvovale su i naše proslavljene odbojkašice Tijana Malešević i Nataša Krsmanović, čiji se Tin volej odbojkaški kamp već nekoliko godina održava na našoj najposećenijoj planini, a kako se koriste sprave ove ekološke teretane pokazivali su bivša odbojkaška reprezentativka Milena Rašić i Marko Ćirić iz privrednog društva Eko teretane, idejni tvorac projekta.