Prekretnica u modnoj industriji – klikom do polovnog Šanela

Prodavnice second hand robe odavno nisu novost, ali onlajn platforme koje se bave prodajom i iznajmljivanjem polovne garderobe u poslednje vreme doživljavaju procvat i smatraju se sledećom velikom prekretnicom u modnoj industriji.

Pandemija koronavirusa doprinela je usponu second hand tržišta, a poznavaoci modnih prilika procenjuju da će veliki brendovi, ako žele da opstanu, morati i sami da menjaju poslovanje u pravcu razvoja platformi za prodaju polovne robe, što neki već i čine.

Ekološki aktivisti upozoravaju da second hand nije idealno rešenje jer povećan pristup jeftinoj robi ohrabruje potrošnju, ali čini se da ovaj trend ništa ne može zaustaviti. Brza moda je u prethodne dve decenije doživela eksponencijalni rast i očekuje se da će nastaviti da raste 20 odsto u sledećih 10 godina, ali zato second hand tržište doživljava neverovatan rast od 185 odsto, tvrdi se u izveštaju najveće onlajn prodavnice polovne robe thredUP.

Tržište polovne garderobe skoro da će utrostručiti vrednost u narednih 10 godina, od 28 milijardi dolara koliko je vredelo 2019. godine do 80 milijardi koliko se procenjuje da će vredeti 2029. godine.

Milijarde u second hand odeći

Onlajn platforma za prodaju polovne robe Poshmark je objavila da im je prihod porastao za 28 odsto u prva tri kvartala 2020, na 192 miliona dolara. Ova platforma ima 32 miliona aktivnih korisnika i više od 200 miliona polovnih proizvoda, a sada je vredna 7,1 milijardi dolara.

Tržište polovne luskuzne robe je 2019. dostiglo vrednost od 2 milijarde dolara

Najveći evropski onlajn trgovac Zalando, uveo je prošle godine posebnu kategoriju na kojoj se prodaju korišćene stvari. Ipak, u kompaniji koja ima 35 miliona aktivnih korisnika u 17 evropskih zemalja, izbegavaju termin second hand i koriste termin pre-owned fashion (odeća koja je bila nečijem vlasništvu).

Ovakva vrsta odeće ima potencijal, veruju u Zalandu, da potpuno promeni način na koji mušterije vide polovnu odeću. Kako kažu, nije reč samo o lingvističkoj razlici, već o različitom iskustvu. Predmeti su pažljivo izabrani, predstavljeni profesionalnim fotografijama i detaljima, mogu biti brzo isporučeni i kupci imaju čak 100 dana da ih vrate. Korisnici u nekoliko zemalja mogu ponuditi svoju nošenu odeću platformi, koja ih onda prodaje drugim korisnicima za nešto višu cenu što objašnjavaju troškovima koje imaju za prodaju.

Cilj platforme je da do 2023. godine produži život za 50 miliona predmeta. Za sada, ovu uslugu mogu koristiti kupci u Nemačkoj, Španiji, Poljskoj, Francuskoj, Belgiji i Holandiji, a ako se kategorija pokaže uspešna na ovim tržištima, postoji šansa da se proširi i na druge zemlje u kojima Zalando posluje.

I mada su mlađe generacije predvodnici novog trenda u modnoj industriji, raste i tržište za polovnu luksuznu robu gde ljudi kupuju i prodaju Šanel, Hermes, Luj Viton i druge glamurozne brendove. Ovo tržište je 2019. dostiglo vrednost od 2 milijarde dolara.

Brendovi se uglavnom oslanjaju na mlađe generacije za koje second hand nije tabu

Poznati brendovi, kažu poznavaoci, imaju dve opcije – da se prilagode trendu ili da gledaju kako se njihovi proizvodi prodaju na drugim platformama. Za ovo prvo se odlučila Patagonia, brend poznat po održivom pristupu modi. Njihova platforma Worn Wear na kojoj mušterije prodaju i kupuju nošenu odeću ovog brenda, već tri godine beleži rast. Prošle godine, delimično i zbog pandemije, doživela je ekspanziju.

Rekorde u prodaji ruši i njihova linija ReCrafted, nastala 2019. koju čini odeća napravljena od druge odeće. U Patagoniji se oslanjaju na mlađe generacije koje su i po drugim istraživanjima predvodnici kad je reč o kupovini nošene odeće. Ono što je sad različito je da se takvi proizvodi čak kupuju i za poklon, što ranije nije bio slučaj, primećuju u ovoj kompaniji.

Ko neće da kupi, može da iznajmi

Drugi predstavnici modne industrije oprobali su se u sektoru iznajmljivanja. H&M je 2019. godine u Stokholmu pokrenuo projekat iznajmljivanja pod sloganom „Iznajmite autfit, posedujte momenat“. Tokom tromesečnog probnog perioda, mušterijama je bila dostupna kolekcija od 50 predmeta.

U ovaj biznis uskočili su i Banana Republic i Urban Outfitters koji je za godinu dana na svom servisu za iznajmljivanje Nully zaradio 8 miliona dolara. Servis koji omogućava iznajmljivanje garderobe po ceni od 88 dolara mesečno za 6 stilova, ima 27.000 pretplatnika.

Neke platforme omogućuju korisnicima da iznajme dizajnerske proizvode

Znatno uspešniji je Rent the Runway koji nudi mogućnost jednokratnog iznajmljivanja, ali i 4 basic proizvoda za 89 dolara mesečno, ili 8 odevnih predmeta za 135 dolara mesečno. Platforma je nastala 2009. godine sa ciljem da korisnicima omogući da iznajme dizajnerske proizvode, a da ovaj model ima budućnost, govori i procena da kompanija vredi 750 miliona dolara.

Kompanije i dalje traže pravi put do uspeha na ovom terenu. Neke nude odeću za specijalne prilike, druge za posao, treće za sve prilike, četvrte za decu. Na nekima je moguće birati kao u fizičkim radnjama, dok druge, poput Vince Unfold traže od korisnika da popuni šta voli od odeće, pa ih sam sistem pri svakoj isporuci iznenadi odabranim komadima, što može da bude dobro zbog uštede vremena, ali i loše kad sistem ne pogodi ukus mušterije. Ko ne voli da razmišlja šta će da obuče koristi Armoire koji nudi mogućnost da stilisti biraju odeću za svakog kupca.

Inače, potrošači su sve svesniji ekološkog uticaja modne industrije. Manje od 1 odsto materijala se reciklira za pravljenje nove odeće što je godišnji gubitak za modnu industriju od 500 milijardi dolara, kako pokazuju podaci Elen MekArtur fondacije i izveštaja „Nova ekonomija tekstila: redizajniranje budućnosti mode“. Tekstilna industrija proizvodi više emisija ugljen-dioksida nego kombinovano avionska i pomorska industrija i generiše oko 20 odsto otpadnih voda u svetu.

Foto: Unsplash