Predmeti koje je čovek napravio teži od svih živih bića na planeti

Godina na izmaku za većinu će ostati upamćena kao godina pandemije koronavirusa, ali ne i za naučnike sa izraelskog Weizmann Instituta. Za njih je 2020. godina prekretnice u kojoj je masa materijala koje je čovek napravio od industrijske revolucije, uključujući kuće, automobile, puteve, avione dostigla istu težinu kao i masa svih živih organizama na planeti.  

A da situacija bude još alarmantnija, u ove brojke čak nije ni uključen otpad. Rezultati studije koja je upozorila da je 2020. godina prekretnice jer će neslavni tas pretegnuti na našu stranu, objavljeni su u naučnom časopisu Nature.

Tim naučnika sa izraelskog Weizmann Instituta sproveo je opsežna istraživanja o ravnoteži između čoveka i prirode. Istraživali su promene u globalnoj biomasi i masi predmeta koje je napravio čovek od 1900. do danas. Ustanovili su, na zaprepašćenje mnogih, da su se danas ove dve brojke izjednačile. A da je u jednačinu uračunat i otpad, tas bi prešao na stranu materijala koje je napravio čovek još pre 7 godina, upozoravaju naučnici.

Na početku 20. veka, težina objekata koje je proizveo čovek bila je jednaka cifri od  3 odsto ukupne težine biomase planete, ali 2020. dostigla je težinu od 1,1 teratona i prevazišla globalnu biomasu. I ne samo to, dramatično povećanje u ljudski napravljenim objektima prati značajan gubitak u biomasi.

Primera radi, čovečanstvo je ostalo bez polovine biljaka od prve poljoprivredne revolucije, upozoravaju naučnici koji se nadaju da će ljudi shvatiti da prirodni svet nije neograničen kao što mnogi od nas veruju. Na gubitak u biomasi utiču i lov i ribolov.

Najveći deo ljudski napravljenih objekata, oko četiri petine, odlazi na zgrade i infrastrukturu od betona i agregata, slede cigle, asfalt i metali. Iznenađujuće, masa plastike čini relativno mali deo ukupne težine mase koju je napravio čovek, ali i dalje prevazilazi masu svih životinja na zemlji i u moru, procenjuje studija.

Promena ka svetu u kom dominiraju materijali koje je napravio čovek desila se zbog povećane potrošnje i urbanog razvoja, kažu naučnici. Svake nedelje, svaka osoba na svetu u proseku „stvori“ više materijala nego što je njena težina. Otisak čovečanstva se udvostručuje svakih 20 godina, upozoravaju istraživači. A ako produkcija nastavi da raste po ovoj stopi, težina našeg uticaja će preći 3 teratone do 2040. godine i time biti trostruko veća od svih živih stvari na planeti.

Foto: Pixabay