Otvoren javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa Globalnim fondom za životnu sredinu (GEF) otvorili su Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije. Cilj poziva je podsticanje i ubrzanje razvoja rešenja i poslovnih modela koji će praktično doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i ublažavanju klimatskih promena.

Poziv se odnosi na predloge inovativnih i isplativih projekata, poslovnih modela i tehničkih rešenja za smanjenje emisija na nivou lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije, koji istovremeno imaju potencijal da ostvare i druge društvene, ekonomske i ekološke koristi za zajednicu i građane.

Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije otvoren je od 01. decembra 2020. godine do 01. februara 2021. godine, a na njega mogu da se prijave lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva registrovani u Republici Srbiji.

Autori predloga koje ekspertski žiri odabere kao najbolje dobiće mentorsku i drugu stručnu podršku u fazi Akceleracije, kako bi se njihove ideje razvile u zrele projekte i uspele da dobiju finansijska sredstva neophodna za sprovođenje u praksi.

U pozivu se navodi da Srbija treba da ubrza tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji i niskougljeničnom razvoju kako bi ispunila ciljeve pristupanja Evropskoj uniji i održala konkurentnost na međunarodnom tržištu. Takođe, cirkularni poslovni modeli predstavljaju šansu za održivi oporavak poslovnog sektora, posebno malih i srednjih preduzeća, od posledica pandemije COVID 19.

Javni poziv je deo pripremnog procesa za projekat “Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji”, čiji se početak očekuje u drugoj polovini 2021. godine.

Više informacija o pozivu zainteresovani mogu pročitati na linku.

Foto: Twenty20