Onlajn savetovanje za nastavnike o obrazovnom Klimatskom paketu

Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, uz podršku partnera udruženja građana Zlatiborski krug i Mikser i nastavnika iz Eko-škola, održaće tokom marta tri onlajn stručna skupa – savetovanja, za nastavnike osnovnih i srednjih škola o primeni interaktivnog obrazovnog Klimatskog paketa.

Reč je o inovativnom nastavnom sredstvu koje za domaći obrazovni sistem prilagođavaju i razvijaju ova udruženja, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Sva tri skupa su akreditovana kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kao Savetovanje putem Interneta, a učesnici će dobiti 1 poen u okviru stručnog usavršavanja.

Savetovanje putem interneta “Primena sadržaja obrazovnog Klimatskog paketa u redovnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima” će se održati 6. marta za nastavnike razredne nastave, 13. marta za predmetne nastavnike od 5 do 8. razreda i 20. marta za nastavnike gimnazija i srednjih stručnih škola.

Autorski tim Klimatskog paketa će predstaviti njegovu primenu u radu sa učenicima kroz tri nivoa obrazovanja u Srbiji i mogućnost unapređenja obrazovno-vaspitnog procesa.

Prikaz uticaja klimatskih promena na regione

Klimatski paket sadrži priručnik prilagođen nastavi za decu u osnovnim i srednjim školama, više od 100 kviz-kartica za interaktivnu proveru znanja, mapu sveta sa prikazom uticaja klimatskih promena na različite regione, kao i poseban vodič za predavače. Klimatski paket je preveden na srpski jezik i prilagođen potrebama domaćeg obrazovnog sistema.

Cilj Klimatskog paketa je da mladima pruži znanja o uzrocima i posledicama klimatskih promena, kao i podrška da razviju veštine za prevazilaženje njihovih negativnih posledica. U edukaciji učestvuje tim stručnjaka najrazličitijih profila, a udžbenik je prilagođen potrebama i navikama današnjih generacija učenika.

Predavačice na onlajn savetovanju su Aleksandra Mladenović, predsednica Ambasadora održivog razvoja i životne sredine, mr Zorica Milosavljević iz OŠ „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, Vesna Belčević iz Zlatiborskog kruga, Tijana Gordić iz OŠ „Drinka Pavlović“, Marina Drndarski iz „Sedme beogradske gimnazije“ i Jagoda Petrović – Ukaj iz „Geodetske tehničke škole“ iz Beograda.

One će govoriti o klimatskim promenama, zaštiti životne sredine i održivom razvoju kao integralnom delu obrazovno-vaspitnog procesa i predstaviće nastavnicima sadržaj Klimatskog paketa. Pored toga, prikazaće primere dobre prakse planiranja i organizacije aktivnosti za smanjenje štetnog uticaja klimatskih promena i uključivanja učesnika.

Izvor i foto: Zlatiborski krug