Od starog laptopa do prstena – biorafinerije za preradu elektronskog otpada

Pre dve godine, svet je bacio rekordnih 53,6 miliona tona elektronskog otpada. Sirovine u ovom otpadu vredne su 57 milijardi dolara, čemu najviše doprinose zlato, gvožđe i bakar, ali sačuvaju se materijali u vrednosti od samo 10 milijardi dolara, podaci su izveštaja UN Global E-waste Monitor 2020.

Kako izvući dragocene metale iz elektronskog otpada – bila je ideja vodilja startapa Mint Inovacije. Ovaj novozelandski startap razvio je jeftinu tehnologiju i koristeći mikrobe i pristupačne hemikalije izvlači dragocene metale iz elektronskog otpada.

Njihova vizija je da naprave biorafineriju u svakom većem gradu u svetu. Prikupili su 14 miliona dolara za gradnju prve dve u Sidneju i u severozapadnoj Engleskoj. Sidnejska rafinerija će prerađivati do 3.500 tona elektronskog otpada godišnje.

– Idealno, ovi metali će biti prodati lokalnim biznisima kao što su draguljari i drugi proizvođači i time stvaramo pravu cirkularnu ekonomiju. Zamislite da zlato iz vašeg laptopa završi kao prsten na nečijoj ruci ili da se iskoristi za neki drugi uređaj – kaže Will Baker, direktor Mint Inovacija.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, mobilni telefon se pravi od 15% bakra, 10% drugih metala i 3% gvožđa. Izveštaj procenjuje da će do 2040. godine emisije ugljenika od proizvodnje i upotrebe elektronskih uređaja, uključujući monitore, laptopove, PC računare, smartfone i tablete dostići 14% ukupnih emisija.

– Globalno, samo 20% elektronskog otpada se tretira adekvatno. Malo je podataka o tome šta se dešava sa ostatkom koji uglavnom završava na deponijama ili ga odlažu neformalni radnici u lošim uslovima – navode u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma.

Foto: Unsplash/Shoeib Abolhassani