Od krompira čips, od kore nisko ugljenično đubrivo

Popularni britanski proizvođač čipsa Walkers rešio je da iskoristi otpad od krompira i da od njega napravi đubrivo. Proizvodnja đubriva obično emituje visoke količine CO2, ali zahvaljujući novoj tehnologiji, emisije ugljen-dioksida iz proizvodnog procesa će se smanjiti za 70%, tvrde u kompaniji.

Walkers se udružio sa firmom CCmTechnologies kako bi u svojoj fabrici u Lesteru pretvorio koru od krompira za čips u nisko ugljenično đubrivo. Tehnologija funkcioniše tako da koristi ugljen-dioksid uhvaćen tokom fermentacije piva, koji se zatim meša sa korom od krompira i pretvara u đubrivo.

Partnerstvo dve kompanije pokazuje da poljoprivreda može imati važnu ulogu u smanjenju emisija ugljenika i u cirkularnoj ekonomiji. Prvi testovi su se pokazali uspešnim, a plan je da se đubrivo obezbedi farmama gde se krompir za čips uzgaja, čime se zatvara krug.

– Pretvaranjem otpada od krompira u resurs za ponovnu upotrebu, unosimo više cirkularnosti u proces uzgajanja krompira i pomažemo farmerima da smanje uticaj na životnu sredinu. Zahvaljujući ovoj inicijativi, možemo da postanemo ugljenično negativni u našoj proizvodnji krompira u narednoj deceniji. I ne samo da đubrivo ima niskougljenični status, već istraživanja pokazuju da će na duže staze to dovesti do poboljšanja zemljišta  – kažu u PepsiCo, kompaniji koja je vlasnik Walkersa.

Ako sve dobro prođe, PepsiCo se neće zaustaviti samo na kori od krompira. Već najavljuju da razmišljaju o pravljenju cirkularnog đubriva sa drugim kulturama, poput ovsa i kukuruza.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay/Daniel Reche