Američko tržište second hand garderobe će se udvostručiti za pet godina

Američko tržište second hand garderobe će se udvostručiti za pet godina i dostići vrednost od 77 milijardi dolara, pokazuje studija koju je sprovela kompanija GlobalData, a objavio ThredUp, onlajn platforma za prodaju polovne robe. Potrošači su u protekloj deceniji uštedeli 390 milijardi dolara kupovinom polovne garderobe, a sve je prisutnije uverenje, i među kupcima i trgovcima, da bi vlade trebalo da ukinu porez na ovu vrstu prodaje.

Američki sektor prodaje korišćene robe porastao je tokom pandemije i procenjuje se da će rasti i nakon oporavka. Tržište polovne robe je sada vredno 36 milijardi dolara, a očekuje se da će u narednih pet godina rasti 11 puta brže nego ritejl prodaja garderobe. Procena je da će do 2030. godine ova vrsta prodaje biti dva puta veća nego prodaja u sektoru brze mode.

Ukidanje poreza na polovnu robu – da ili ne

U 2020. godini 33 miliona potrošača prvi put je kupilo second hand odeću, a 76 odsto njih planira da u narednih pet godina nastavi sa ovom kupovinom. Da će ova vrsta prodaje biti važan deo njihovog poslovanja u narednih 5 godina, veruje 42 odsto direktora u trgovinskim kompanijama. Više od polovine (58 odsto) kaže da bi bili skloniji da testiraju prodaju second hand odeće da postoje finansijske stimulacije za to.

Nešto manje od polovine potrošača, njih 44 odsto misli da bi vlade trebalo da promovišu održivu modu. Njih 47 odsto kaže da bi bilo sklonije da kupuje polovnu garderobu kada bi se za ovu vrstu robe ukinuo porez ili kada bi dobili neku vrstu olakšica za to. Svaki treći ispitanik (34 odsto) spremniji je da pazari od brenda koji nudi polovnu odeću uz novu, a 43 odsto kaže da radije kupuje od brenda koji im dozvoljava da staru odeću zamene za neku vrstu kredita.

U protekloj deceniji, 6,65 milijardi komada odeće cirkulisalo je u second hand tržištu, a potrošači su uštedeli 390 milijardi dolara kupovinom ovih proizvoda, navodi se u studiji.