Objavljeni prvi ISSB standardi izveštavanja za klimu i održivost prema ESG kriterijumima

Međunarodni odbor za standarde održivosti (ISSB) objavio je svoja prva dva standarda  u oblasti klime i održivog poslovanja, koji predstavlja skup globalnih standarda izveštavanja po ESG (environment, social, governance) kriterijumima.

Rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost PKS Dušan Stokić podseća da je ESG koncept kojim se vrši kvantifikovano ocenjivanje održivosti kompanije.

– Kada se izradi ESG strategija, ona se najčešće fokusira na postizanje određenih, unapred definisanih merljivih performansi, uspostavljanje numeričkih ciljeva, uz sprovođenje eksterne, nezavisne provere. Zahvaljujući činjenici da se ESG zasniva na merljivim, pouzdanim i proverljivim podacima, on predstavlja svojevrsni indikator za investitore da li je kompanija dugoročno održiva – ističe Stokić.

Osnova za jednoobrazno izveštavanje

Na razvoju ISSB standarda eksperti su radili gotovo 18 meseci i oni predstavljaju osnovu za jednoobrazno i sveobuhvatno izveštavanje o održivosti koje primenjuju kompanije. Standardi se sastoje od dva odvojena okvira za izveštavanje: o klimi i o održivosti.

Na osnovu izveštaja koje kompanije sačinjavaju primenom ovih standarda, investitori će mnogo lakše donositi odluke, jer će izbeći ili svesti na minimum rizike loših procena investiranja u neadekvatne projekte.

ISSB standardi daju okvir informacijama koje kompanije uključuju u svoje finansijske izveštaje, što će ih navesti da posebnu pažnju posvete ESG rizicima.

Najvažnije, ISSB standardi će obezbediti da kompanije daju ESG informacije uz svoje finansijske izveštaje, u okviru istih izveštajnih dokumenata. Istovremeno, po prvi put, kreiran je zajednički okvir za kompanije koje na ovaj način prikazuju rizike vezane za klimu.

U širem kontekstu, ISSB standardi predstavljaju doprinos daljem razvoju standardizacije u ovim oblastima i istovremeno dopunjuju već postojeće standarde i okvire, kao što su:

• CDSB – Climate Disclosure Standards Board,

• TCFD – Task Force on Climate-related Financial Disclosures,

• Value Reporting Foundation’s Integrated Reporting Framework, i

• SASB – Industry-based guidance from the Sustainability Accounting Standards Board.

Jedna od najčešćih kritika na račun dosadašnjeg ESG izveštavanja je nepostojanje jedinstvenih kriterijuma o čemu možete pročitati više u tekstu na LINKU.

Izvor: PKS