Kakve veze pacovi imaju sa odlukom Njujorka da sakuplja otpad od hrane od 2024. godine

Do kraja 2024. godine, Njujork će početi da sakuplja baštenski i otpad od hrane, najavio je gradonačelnik Erik Adams. U okviru programa prikupljaće se ostaci hrane, papir od hrane, kao i baštenski otpad.

Najava dolazi nakon probnog prikupljanja koje je počelo u avgustu 2022. godine kada je kompostabilni otpad sakupljan u rezidencijalnom delu Kvinsa. To je prvi put da je čitav okrug bio pokriven ovim sistemom, čime je Njujork postao dom najvećeg programa za kompostiranje u SAD.

Devet oblasti u pet njujorških okruga sada ima uslugu sakupljanja kompostabilnog otpada. Žitelji delova koji nisu pokriveni sistemom se mole da kompostiraju kod kuće ili da svoj otpad nose na mesta predviđena za prikupljanje ovog otpada.

Na ova mesta se može ostaviti većina ostataka od hrane, uključujući voće, povrće, ljuske od jaja, zrna kafe i kesice čaja, orašasti plodovi, hleb, pirinač, pasta, a prihvata se i baštenski otpad. Ne prihvataju se meso, kosti i mlečni proizvodi zbog tendencije da privlače štetočine. Stanovnici otpad odlažu u plastične ili papirne kese, što se razlikuje od britanskog sistema gde se otpad od hrane  sakuplja u biorazgradive kese.

Najava o odvojenom sakupljanju otpada od hrane deo je kampanje gradonačelnika „Da stvari postanu čistije“. U okviru kampanje pojačano je čišćenje smeća na ulicama kako bi se pod kontrolom držao rastući problem pacova, postavljanje novih kamera radi sprečavanja ilegalnog odlaganja otpada, čišćenje zapostavljenih delova grada.