Kako se centar za podatke veličine veš mašine koristi za grejanje javnog bazena

Od 2010. godine u Velikoj Britaniji je zatvoreno 400 bazena, a visoka cena energije ispraznila je 65 bazena od 2019. godine, prema izveštavanju Bi-Bi-Sija. Jedan startap ima rešenje – veličine veš mašine. Reč je o centrima za podatke koji emituju dovoljno toplote da zagreju javni bazen na 30°C.

Pet godina je startap Deep Green razvijao ovaj relativno jednostavan koncept – toplo ulje se pumpa u izmenjivač toplote kako bi se zagrejala voda u bazenu. Računari unutar bele kutije okruženi su uljem kako bi zadržali toplotu – dovoljno da zagreju bazen na oko na 30°C 60% vremena.

Toplota generisana na ovaj način već se koristi za grejanje javnog bazena u Devonu, a osnivač Mark Bjornsgard tvrdi da njegov plan može uštedeti javnim bazenima hiljade funti.

– Sa Deep Green tehnologijom, prosečan bazen od 25 metara štedi 7000 GBP mesečno na ime troškova za električnu energiju i ostaje otvoren što je važno za lokalnu zajednicu – kažu u nacionalnoj organizaciji za plivanje Swim England.

Veliki centri su problem

Doktor Džulijan Olvud, profesor inženjeringa i životne sredine na Univerzitetu Kembridž, nema ništa protiv ove inovacije.

– Ako je to razuman predlog i ako pomaže centru za rekreaciju da uštedi nešto novca, zašto ne? – rekao je dodajući da centri za podatke u celini troše manje energije nego što se ranije izveštavalo.

Međutim, veliki centri mogu zahtevati milijarde galona vode i milione funti za hlađenje.

Neki su čak izgrađeni pod vodom – ili u pećinama ili vrlo hladnim delovima sveta.

A u danskim i švedskim gradovima, ogromni centri za podatke napajaju hiljade domova.

U startapu Deep Green kažu da centri za podatke opterećuju energetske mreže i čine 3% globalnih emisija. Svetu je, veruju, potrebna alternativa centralizovanim data centrima koji troše vodu i električnu energiju. Kako napominju, njihovo rešenje zadržava 90% proizvedene toplote, ponovo je koristeći unutar zajednica u kojima posluju.

– Ovi centri imaju ogroman problem s toplotom. Puno novca se troši na uklanjanje toplote. I zato smo preusmerili vrlo mali deo centra tamo gde je toplota korisna i potrebna – rekao je Bjornsgard.