Kako da pakovanje ne postane otpad – veliki brendovi se obavezali da će povećati investicije u fleksibilna pakovanja

Kompanije Mars, Mondelez International, Nestle, PepsiCo i Unilever obavezale su se da će povećati investicije u fleksibilna pakovanja. Svaka od ovih kompanija ističe da razmatra menjanje dizajna pakovanja kako bi se smanjila upotreba materijala, poboljšala reciklabilnost i povećala upotreba recikliranih i obnovljivih materijala.

Želimo da fleksibilna pakovanja prate cirkularni put plastičnih flaša gde vidimo visoke stope recikliranja i gde možemo iskoristiti do 100% recikliranog sadržaja. Ali da bismo stigli do te tačke, potrebni su nam pravi uslovi: široka mreža sakupljanja, visoki ciljevi recikliranja, zabrana deponija i minimum spaljivanja. Ovi uslovi, kombinovani sa investicijama u poboljšanje sortiranja i recikliranja u Evropi dovešće nas korak bliže cirkularnoj ekonomiji i svetu u kom pakovanje nikad ne postaje otpad – istakao je direktor PepsiCo za Evropu Silviu Popovici.

Kompanije pozivaju Evropsku komisiju i nacionalne vlade  da omoguće promene politika čiji je cilj da olakšaju cirkularnost u industriji pakovanja. Predlažu obavezno sakupljanje svih fleksibilnih pakovanja, čime će se osigurati da materijali ne završe na otpadu.

Takođe, predlažu pojednostavljivanje i harmonizaciju instrukcija za upravljanje otpadom, kako bi se potrošači motivisali da doprinesu boljem prikupljanju. 

Među predloženim merama su investicije u napredne tehnologije za recikliranje, kao i podsticanje proizvođača pakovanja i FMCG sektora da koriste reciklirane i obnovljive materijale kombinacijom dobrovoljnih i obaveznih inicijativa.

Inače, u poslednje vreme, sve su jači glasovi koji navijaju za fleksibilna pakovanja zasnovana na monomaterijalima.

Izvor: eKapija

Foto: Unsplash/Denny Muller