Još jedna nagrada za tvorce biosporina – biorazgradive zamene za stiropor

Tim Soma, koji je za svoj proizvod biosporin dobio nagradu Najbolja tehnološka inovacija 2020. godine, osvojio je još jedno priznanje – nalaze se među sedam pobedničkih timova startap akceleratora Univerzum, koji su pokrenuli Mozzart i Univerzitet u Beogradu.

Time je još jedan put prepoznata potreba za inovacijom čiji je cilj smanjenje zagađenja plastikom. Biosporin se proizvodi od poljoprivrednog otpada i predstavlja organsku zamenu za stiropor. Materijal se može koristiti u različitim industrijama, ali fokus je na jednokratnim pakovanjima.

Prema rečima generalnog menadžera Nikole Stanojevića, suština inovacije je cirkularni proizvodni proces, baziran na biološkim i biohemijskim tehnologijama.

– Ovaj proces nam omogućava da na minimalno zagađujuć način proizvodimo zdravstvene preparate, čajeve od lekovitih gljiva, Biosporin kao i biomaterijale koji se koriste u biomedicini, hitin i hitozan. Ulazni resurs za naš proces je zapravo samo poljoprivredni otpad, a jedini otpad koji mi imamo je neka minimalna količina reciklabilne plastike. Pre svega, naš proces je ugljenično negativan. U punoj proizvodnji zarobljava CO2 iz atmosfere. Iz različitih delova proizvodnog ciklusa uzimamo različite proizvode, ali osnova same proizvodnje je biološka, uzgajamo specijalizovane kulture gljiva koje smo razvili u našoj laboratoriji – otkriva Stanojević, po struci inače molekularni biolog.

Izazova je i dalje mnogo, ne krije Stanojević. Kako kaže, trenutni proizvodni kapaciteti nedovoljni su da ispune zahteve tržišta.

– Problem je u tome što je sam materijal nov, otkriven od strane naše kompanije, pa za njegovu proizvodnju ne postoje mašine i mehanizmi. Moramo sami da dizajniramo potrebnu opremu, što je dug i spor proces. Trenutno je proizvodnja delimično manuelna. Planiramo da završimo dizajniranje proizvodne opreme do kraja 2022. godine, kada ćemo podići proizvodne kapacitete za najmanje 10 puta – najavljuje Stanojević.

Krajem januara sa zvaničnom delegacijom Srbije, tim Soma učestvuje u nedelji posvećenoj zdravlju u okviru EXPO 2020 Dubai, gde će predstaviti svoje zdravstvene proizvode i inovacije.

Foto: Milutin Labudović