I Barbika može da se reciklira

Od 1959. godine kada se u prodaji našla prva Barbika, kompanija Mattel prodala je više od milijardu ovih lutaka. Gde su sve one završile, ne zna se, ali američka kompanija je sada pozvala korisnike da joj stare barbike pošalju kako bi ih reciklirala.

Reč je o programu Mattel PlayBack u okviru kog kompanija prihvata za recikliranje određene igračke, poput barbika i Matchbox, koji uključuje figure akcionih junaka, aviona, automobila. Mattel planira da u budućnosti proširi inicijativu na druge igračke. Program će najpre biti dostupan u SAD i Kanadi, a preko partnera će se kasnije proširiti na Francusku, Nemačku i Veliku Britaniju.

Program je pokrenut kako bi se materijali iz starih igračaka koristili za nove proizvode. Cilj kompanije je da do 2030. godine svi proizvodi i pakovanja budu reciklirani, reciklabilni ili zasnovani na bio plastici.

Čuvene lutke koje su postale nezaobilazan deo popularne kulture su najprofitabilniji proizvod kompanije. Samo prošle godine prodato je barbika u vrednosti od 1,35 milijardi dolara.

Mušterije sada mogu vratiti igračke koje više ne koriste tako što će ih poslati poštom. Igračke se zatim sortiraju i odvajaju po vrstama materijala i recikliraju.

Materijali koji ne mogu biti upotrebljeni za nove igračke, biće iskorišćeni za druge proizvode ili za dobijanje energije, kažu u kompaniji. Osim ovog programa, Mattel je obećao promene u dizajnu igračaka i lancu snabdevanja i istakao svoju posvećenost prelasku na cirkularnu ekonomiju.

Inače, igračke, koje se mahom prave od plastike, sve su ozbiljniji problem za životnu sredinu – vrednost tržišta igračaka prešla je 90 milijardi dolara 2019, a procenjuje se da 80 odsto igračaka završi na deponijama i spalionicama.