Bojkot Crnog petka u Velikoj Britaniji – ne kupujte stvari koje vam nisu potrebne

Za velike lance i potrošače raj, za male proizvođače i planetu pakao – tako bi se ukratko mogao opisati Crni petak, dan kada trgovci nude popuste, a mušterije opsedaju radnje u hordama očekujući da će kupiti mnogo proizvoda za malo novca. Ipak, američki običaj koji se raširio po celom svetu, iz godine u godinu ima sve više protivnika koji se bune protiv konzumerizma.

Nezavisni trgovci u Velikoj Britaniji, njih 85 odsto, planiraju najveći do sada bojkot Crnog petka koji ove godine stiže 26. novembra. Najavili su da će ugasiti svoje sajtove, donirati profit dobrotvornim organizacijama i zasaditi drveće kako bi usporili preteranu potrošnju.

– Doniraću 10 odsto od prodaje lokalnoj banci hrane. Više je razloga zbog kojih ne volim Crni petak. Glavni je taj što verujem da nas ohrabruje da kupimo stvari koje nam nisu potrebne i na taj način povećava otpad. Mali biznisi se trude da cele godine imaju fer cene i ne mogu da priušte velike popuste pre najzauzetijeg dela godine – kaže Zoe Roberts, vlasnica radnje Out of the Box Gifts.

Crni petak poznat je po gužvama

Njena koleginica Sophie de Taranto, vlasnica Shutter Jewellery, planira da zasadi drveće.

– Pokušavam sve što mogu da smanjim otpad. Radije ću zasaditi 100 stabala kako bih se odužila planeti nego da doprinosim preteranoj potrošnji tako što ću da mamim ljude da kupuju više nego što im je potrebno.

Milijarder u svemiru, mali trgovci u rovu

Kao deo bojkota protiv velikih lanaca, ali i borbe protiv nepravednog položaja malih biznisa tokom pandemije, nedavno je osnovan sajt shoplocalonline.org. Kupci mogu kupovati u preko 100 gradova i tako podržati lokalne biznise.

Osnivačica sajta dr Jackie Mulligan podseća da malim biznisima tokom karantina nije bio dozvoljen rad jer je njihov posao proglašen neesencijalnim. Istovremeno, milijarderima, poput vlasnika Amazona, Džefa Bezosa, posao je cvetao.

– Mi nismo mogli da radimo, a onda smo videli milijardera koji se lansira u svemir. To nema nikakvog smisla. Crni petak je Grinč koji je ukrao Božić malim trgovcima. Mali trgovci ne žele da plate 30 odsto provizije onlajn divu. Ne žele da njihove stvari izlaze iz skladišta. Oni samo žele da budu u mogućnosti da služe svojim mušterijama – zaključuje Mulligan.