eBay će promovisati samo polovnu robu za predstojeći Crni petak – U Njujorku otvorena radnja koja prihvata luksuzne predmete kao valutu

Internet prodavnica eBay odlučila je da za predstojeći Crni petak promoviše samo polovnu i prepravljanu robu i poziva kupce da na drugačiji način priđu božićnom šopingu.

Posvećenost korišćenim stvarima eBay je dokazao i nedavnim otvaranjem radnje u Njujorku koja prihvata luksuznu robu kao valutu. Mušterije mogu doneti torbe, nakit i satove od luksuznih brendova kao što su Rolex, Gucci, Van Cleef & Arpels i iskoristiti ih kao valutu za kupovinu drugih luksuznih proizvoda u radnji.

Tokom Crnog petka i predstojećih praznika, korisnici eBay platforme mogu pazariti popravljane laptopove, telefone, usisivače, nameštaj, kao i odeću najpoznatijih brendova. Prošle godine, 8 od 10 najprodavanijih predmeta za Crni petak bile su upravo popravljane stvari.

Da se trend nastavlja, pokazuje istraživanje koje je eBay sproveo u Velikoj Britaniji. Pokazalo se da će 52% ljudi tokom praznične sezone kupovati polovnu ili prepravljanu robu. Najveći motivator za to doduše nije ekološki, već želja za uštedom novca.

eBay predviđa da će mušterije u proseku trošiti 100 funti manje nego prošle godine za Crni petak. Kada bi svi kupovali samo polovnu robu, nacija bi mogla uštedeti 8 mlrd GBP godišnje, izračunao je eBay. Takođe, manja kupovina sačuvaće 300.000 tona predmeta sa deponija godišnje i smanjiti emisije CO2 za 1,5 miliona tona.

Kupovina radi kupovine

Kako kaže direktor eBay za Veliku Britaniju Marej Lambel, Crni petak u svom trenutnom obliku nije relevantan. Visoki troškovi života i klimatska kriza menjaju potrošačke navike u pravcu povećanja želje za kupovinom prethodno posedovanih i popravljanih stvari.

– Prvobitno je Crni petak uveden kako bi kupcma ponudio mogućnost za veliku uštedu u prazničnoj kupovini, ali pretvorio se u pomamu i mentalitet „kupovina radi kupovine“. Znamo da postoji bolji način da proslavimo Crni petak. Želimo da inspirišemo naciju da razmišlja drugačije tokom predstojeće božićne kupovine. Ako kupe jednu ili dve polovne stvari, to je pozitivan korak koji produžava život predmetima i spašava ih deponije – ističe Lambel.

Korak ka reklamiranju polovnih stvari, eBay je načinio tokom leta sponzorstvom TV serijala  Love Island čiji su učesnici obučeni u polovne kupaće kostime i drugu polovnu odeću za razliku od ranijih sezona kada su nosili isključivo novu garderobu.  

Inače, poslednjih godina sve su češći pozivi za bojkot Crnog petka.