DS Smith predstavlja „samoisceljujuće“ pakovanje – Stiže li nam scenario iz naučno-fantastičnih filmova?

Kompanija DS Smith objavila je nacrt inteligentnog pakovanja koje, zahvaljujući programiranim organskim vlaknima ima moć samoisceljenja kada je oštećeno.

Karakteristike pakovanja uključuju mrežni nervni sistem „pozajmljen od sastava lišća“. Senzori na „koži“ kutije mogu da povežu sva vlakna u pakovanju tako da mogu da saniraju oštećenje.

Regenerativno tkivo treba da omogući kutiji da se isceli, kao što to radi ljudsko telo. Eksperti objašnjavaju da se površina može razvući i zadebljati da pokrije povredu, a da istovremeno prenese podatke kompaniji za isporuku i primaocu kako bi im „rekla“ da će pauzirati dok se ne isceli.

Nakon otvaranja, materijal se takođe „samopopravlja“, tako da može biti upotrebljavan više puta.

– Pakovanje koje se samoisceljuje tako da bude kontinuirano u upotrebi je naravno koncept budućnosti. Ali danas već koristimo cirkularne principe da smanjimo otpad i recikliramo materijale i do 25 puta, tako da je ova budućnost možda bliža nego što mislimo. Danas je moguće da kutije budu vodootporne, kao i da ih pratimo tokom putovanja. Samoisceljujuće kutije još nisu tu, ali moramo gledati u budućnost – kaže direktor inovacija Wim Wouters.

On navodi da ćemo u budućnosti takođe dobiti inteligentna pakovanja koja prilagođavaju svoju veličinu sadržaju, čime koriste materijal i prostor u optimalnoj meri.

Inače, sa razvojem e-trgovine, kartonske kutije u kojima stižu naše onlajn porudžbine, postaju sve veći problem.