Dovoljno nam je 33 komada odeće – Da li ste spremni za izazov?

Šta da obučem – ovo pitanje Kortni Karver sebi godinama ne postavlja. Budući da ima samo 33 komada odeće u garderoberu, izbor je uvek lak, a Kortni može svoju energiju da troši na važnije stvari.

Sve je počelo 2010. godine kada je Kortni započela eksperiment Projekat 333 u kom su učesnici nosili samo 33 komada odeće tokom tri meseca. Projekat je započela jer je osetila da nešto mora da se promeni – ormar joj je bio prepun, a opet, izgledalo joj je da uvek fali još nešto.

Uprkos stalnoj kupovini, osećala je nezadovoljstvo. Jutra je započinjala u stresu, razmišljajući šta da obuče. I tada je odlučila da napravi listu od 33 stvari koje će nositi naredna tri meseca. Nije bilo lako, kaže, ali uspela je. Projekat se završio, ali Kortni se nikada nije vratila na staro i danas ima samo 33 stvari u garderoberu.

Prvo je izbacila stvari koje nije nosila, zatim one u vezi kojih nije bila sigurna. Rezultat je ormar u kom se sve slaže sa svime. Manje vremena joj je potrebno za spremanje, a sada ima i mnogo više prostora u stanu.

Manji ormar – više novca i fleksibilnosti

Ali, projekat joj nije samo promenio ormar, već i život. Kako kaže, sada je samouverenija, fleksibilnija, fokusiranija i ima više novca.

– Iznenađujuće je koliko krivice i drugih negativnih osećanja su bili sastavni deo većeg garderobera. Nisam shvatala koliko su me nervoznom činile stvari koje nikada nisam obukla i sa kojih čak ni etiketu nisam skinula. Jednom kad sam ih se otarasila, otišla je i krivica – poručuje Kortni koja je i autorka knjige „Projekat 333: izazov minimalističke mode“.

I danas mnogi prihvataju izazov čija su pravila jednostavna – tokom tri meseca nosite 33 komada odeće, što uključuje i obuću, nakit, torbe, jakne. Među izabrana 33 predmeta ne spadaju burma ili neki drugi sentimentalni deo nakita koji nikada ne skidate, veš, pidžame, odeća za vežbanje (ali samo ako zaista vežbate), stvari koje nosite po kući.

Imajte na umu da pravite garderober sa kojim ćete moći da živite i da se igrate naredna tri meseca. Suština projekta nije da patite, pa ako primetite da vam odeća ne odgovara ili je u lošem stanju, ugojili ste se ili smršali, zamenite je.

Oni koji su već učestvovali savetuju da izbor odeće počnete sa stvarima koje volite i da izaberete jedan mantil ili kaput u zavisnosti od sezone, kao i par čizama ili cipela koje idu uz sve. I poručuju da jednom kada svedete izbor na manje komada, počinjete da obraćate manje pažnje na ono što nosite, a više na značajnije stvari.

Da li ste spremni za izazov?