Dizajn proizvoda u fokusu ”cirkularne” politike Evropske unije u 2021. godini

Nova godina je, kad je reč o cirkularnoj ekonomiji u Evropskoj uniji, dobro počela – 1. januara stupila je na snagu zabrana izvoza plastičnog otpada u EU. Takođe, od ove godine, svi televizori, frižideri, mašine za pranje veša i posuđa na evropskom tržištu moraće da zadovolje minimum uslova kad je reč o dizajnu kako bi se produžio njihov životni vek. I upravo će dizajn proizvoda biti u fokusu EU u ovoj godini kada je reč o cirkularnoj ekonomiji.

Evropska komisija namerava da Direktivu o ekodizajnu postavi u centar politike o održivim proizvodima, najavila je na debati Euroactiva Paola Migliorini, viša zvaničnica u odeljenju za zaštitu životne sredine Evropske komisije.

– Okvir politike o održivim proizvodima biće napravljen od serije inicijativa i zakona, a u glavnom delu zakonskog predloga koji planiramo da predstavimo krajem 2021. godine naći će se Inicijativa o održivim proizvodima koja će proširiti opseg Direktive o ekodizajnu – najavljuje Migliorini.

Novi okvir neće biti zasnovan samo na Direktivi o ekodizajnu, već će biti povezan sa predlogom koji je u pripremi koji će osnažiti potrošače tako što će im obezbediti više informacija i ustanoviti pravo na popravku. Predlog treba da bude objavljen polovinom godine.

– Predlog će obezbediti alatke za kompanije da pokažu ekološki otisak svojih proizvoda i da informišu potrošače o otisku proizvoda koje nameravaju da kupe – kaže Migliorini i dodaje da će se zahvaljujući ovom paketu predloga ostvariti ciljevi postavljeni u Akcionom planu za cirkularnu ekonomiju usvojenom u martu prošle godine.

Inače, stručnjaci su složni u oceni da najveći deo kasnijih ekoloških problema, čak do 80 odsto, može da se izbegne ako se drugačije pristupi fazi dizajna proizvoda. Jer, kako kažu, upotreba proizvoda, njegova trajnost, kao i mogućnosti za dalju upotrebu materijala od kog je proizvod napravljen, najpre zavise od dizajna.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay