EU preuzima odgovornost za svoj otpad – zabrana izvoza plastičnog otpada stupa na snagu 1. januara

Evropska komisija donela je nova pravila o uvozu i izvozu plastičnog otpada i o njegovom prevozu unutar EU. Novim pravilima, koja stupaju na snagu 1. januara, zabranjuje se izvoz plastičnog otpada iz EU u zemlje koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), osim čistog plastičnog otpada koji se šalje na recikliranje. Izvoz plastičnog otpada iz EU u zemlje OECD-a, kao i uvoz u EU takođe će se strože kontrolisati.

Prošle godine, Evropska unija je izvezla 1,5 miliona tona plastičnog otpada, najviše u Tursku i azijske zemlje poput Malezije, Kine, Indonezije, Vijetnama i Indije. Poslednjih godina, mnoge zemlje, počev od Kine i Malezije zabranile su uvoz plastičnog otpada.

Poverenik za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je da se poslednjih deset godina povećala nekontrolisana trgovina plastičnim otpadom, na štetu životne sredine i javnog zdravlja, pa je ovo važan korak u borbi protiv zagađenja plastikom i prelasku na cirkularnu ekonomiju.

– Novim pravilima šalje se jasna poruka da u EU preuzimamo odgovornost za svoj otpad. Izvoz plastičnog otpada dopuštaće se samo pod vrlo strogim uslovima. Izvoz nerazvrstanog plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice OECD-a biće sasvim zabranjen. To je važan korak u borbi protiv zagađenja plastikom, prelasku na cirkularnu ekonomiju i postizanju ciljeva evropskog zelenog plana – rekao je Sinkevičius.

Cilj novih pravila je da se zaustavi izvoz problematičnog plastičnog otpada u treće zemlje koje često nemaju kapacitete ni standarde da bi njime upravljale na održiv način. To je takođe jedna od glavnih obveza Evropskog zelenog plana i novog Akcionog plana za cirkularnu ekonomiju. Osim toga, odluka doprinosi Strategiji EU za plastiku, kojom se nastoji smanjiti plastični otpad i podstaći na bolje razvrstavanje i recikliranje.

Inače, letos je Interpol upozorio na alarmantan rast ilegalne trgovine plastičnim otpadom.

Izvor: Evropska komisija

Foto: Twenty20