Čak 41 odsto građana Srbije baca elektronski otpad u kontejner

Većina građana Srbije ne zna šta da radi s električnim i elektronskim otpadom, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo istraživačko-izdavački centar Demostat u saradnji sa portalom dnevnog lista Danas. Najinformisaniji su stanovnici Vojvodine i osobe starosti od 30 do 64 godine.

Istraživanje je obavljeno na reprezentativnom uzorku od 1305 građana iz 92 opštine i četiri statistička regiona. Građani Beograda, koji su činili 41 odsto anketiranih, imaju najmanje znanja na ovu temu, dok su najinformisaniji stanovnici Vojvodine koji su bili zastupljeni s oko 26 odsto u istraživanju.

Novinarka dnevnog lista Danas Aleksandra Popović navela je da blizu 97 odsto građana Srbije zna šta se ubraja u električni i elektronski otpad, ali svega 56 odsto njih zna kako i gde se on pravilno odlaže.

– Najveći broj ispitanika, 41 odsto kaže da otpad odlaže u kontejner, 34 odsto u lokalni centar, a 24 odsto građana kaže: nigde – rekla je Popović na video konferenciji za novinare napominjući da je država uredila ovu oblast kroz zakon o upravljanju otpadom i pravilnike, ali je pitanje koliko građani to znaju.

Svaki četvrti ispitanik kaže da otpad ne odlaže nigde

Podatak da svaki četvrti građanin kaže da nigde ne odlaže otpad, direktor Demostata i glavni istraživač Aleksandar Stefanović vidi kao jednu vrstu neinformisanosti. Kako kaže, ipak ga negde odlažu, jer u tu kategoriju otpada spada sve što se nalazi oko nas – i bela tehnika, dečije igračke, IT tehnologija.

– Blizu 40 odsto građana je saopštilo da ne zna da u kraju u kom živi postoji neko lice koje se bavi sakupljanjem otpada, 30 odsto građana kaže da postoji i isto toliko da ne postoji – rekao je Stefanović.

Osobe ženskog pola imaju za nijansu jaču svest i bolje poznavanje ove teme od muškaraca. Mladi od 18 do 29 godine, kao i stariji od 65 godina pokazuju nepoznavanje štetnosti elektronskog otpada, dok se za ostale starosne strukture od 30 do 64 godine može reći da imaju dovoljan nivo znanja, naveo je Stefanović.

Kad je reč o obrazovnoj strukturi, blizu 80 odsto građana koji su učestvovali u istraživanju ima visoko obrazovanje, 20 odsto ima završenu srednju školu, dok je oko dva odsto ispitanika s osnovnim obrazovanjem.

Inače, u svetu je prošle godine zabeležena rekordna količina elektronskog otpada od 53,6 miliona tona.

Foto: Twenty20/myibean

Leave a comment