B-fresh pobednik konkursa Generator Zero

Projekat B-fresh, koji rešava problem brzog kvarenja voća i povrća, pobednik je Generator Zero preduzetničkog konkursa OTP banke Srbija posvećenog podršci i nagrađivanju najboljeg rešenja za smanjenje karbonskog otiska, kao jednog od najvećih izazova današnjice.

Ove godine na konkurs su prijavljena ukupno 72 rešenja, dok je u finale ušlo njih 10. Pobednički tim osvojio je dva miliona dinara kao i podršku OTP banke u daljoj realizaciji i promociji projekta.

Vođeni činjenicom da trećina proizvedene hrane na globalnom nivou završi kao otpad, što utiče na emisiju CO2, domaći startap B-fresh Technologies razvio je proizvod koji produžava trajanje voću i povrću, koje čini čak 40 odsto tog otpada.

U pitanju je B-fresh sprej, inovativno, ekološki prihvatljivo rešenje koje emulzijom oblaže unutrašnjost postojeće ambalaže, kao što su plastične, kartonske, papirne kutije ili drvene gajbice.

Zaštitni sloj koji produžava rok voću i povrću

Kako B-fresh sprej funkcioniše? Unutrašnjost ambalaže se poprska sprejem a tokom sušenja se formira nerastvoran i transparentan sloj, zahvaljujući kome se produžava rok trajanja namirnica.

Emulzija je na bazi biopolimera, tj. prirodnih materijala, hitozana i želatina, a sve njene komponente se nalaze na takozvanoj GRAS (Generally Recognized as Safe) listi, što znači da su bezbedne za ljudsku upotrebu i nemaju negativnog uticaja na životnu sredinu. Prisustvo ovog zaštitnog sloja ne utiče na izgled ambalaže.

Zorica Branković, predstavnica B-fresh Technologies startapa, ovogodišnjeg pobednika konkursa Generator Zero zahvalila se OTP banci na nagradi i osvojenom prvom mestu i čestitala za odličnu organizaciju i finale takmičenja.

– Velika nam je čast što smo na ovom prestižnom takmičenju osvojili prvo mesto i glavnu nagradu. Učešće na konkursu je bilo fantastično iskustvo koje nam je omogućilo da upoznamo i sjajne timove sa kojima planiramo intenzivniju saradnju. Želimo da zahvalimo i članovima stručnog žirija, vrhunskim ekspertima u oblasti biznisa, što su prepoznali značaj i potencijal našeg proizvoda – izjavila je Branković.

Klimatske promene najveći izazov

Predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija Predrag Mihajlović ističe da klimatske promene i globalno zagrevanje predstavljaju verovatno najveći izazov za čovečanstvo u 21. veku.

Svako od nas treba da preuzme odgovornost i učini sve što može u borbi za održivu budućnost. Upravo zato, u OTP banci smo strateški usmereni na zelenu tranziciju sa ciljem da, ne samo unapredimo svoje poslovanje u pravcu ekološke održivosti, već i da sve naše klijente motivišemo da to isto učine. Jedna od naših najvažnijih aktivnosti na ovom putu je i projekat Generator Zero, koji smo ove godine specijalno posvetili temi smanjenja karbonskog otiska, kao jednog od ključnih uzroka globalnog zagrevanja. Želja nam je da na ovaj način motivišemo i podstaknemo inovatore da nam ponude nova i kreativna rešenja i na taj način se uključe u zajedničku borbu za bolju budućnost – rekao je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

Nagrade za ostale finaliste

Partneri projekta, čiji su članovi bili u ekspertskom žiriju, su takođe nagradili finaliste.  Mastercard je rešenje „Od tradicije do zelenije budućnosti“ tima Bifrost Bioplastic nagradio sa 5.000 EUR, dok će projekat SRBIJA INOVIRA ovom startapu omogućiti pristup finansiranju i svoje konsultantsku podršku.

Schneider Electric je timu Buttsy NFT za istoimeno rešenje darovao računarsku opremu, dok je Robert Bosch uručio nagradu od 200.000 dinara za projekat „Samoodrživi staklenik sa komposterom” kompaniji Bit inženjering.

ICT Hub je startapu Eat Me App za istoimeno rešenje namenio tromesečno stanovanje u coworking prostoru, priliku da se predstave ICT HUB Venture fondu, konsultacije i umrežavanje sa partnerima iz FMCG industrije, dok će Netokracija ovom projektu obezbediti vrednu medijsku podršku.

Inicijativa DIGITALNA SRBIJA je nagradila je projekat „Cloud city“ startapa Smart City Technologies mentorskim radom i pristupom biznis anđelima, a Beogradska otvorena škola (BOŠ) je za projekat ručno pravljenog papira i ambalaže, Udruženja za podršku osobama ometanim u razvoju Naša kuća, darovao vredno mentorstvo i podršku.